Vremea bună de afară încă îţi mai dă posibilitatea să-ţi montezi un termosistem. De altfel, specialiştii în construcţii spun că liantul îşi face datoria chiar şi la temperaturi de 0 grade.
În momentul de faţă, pe piaţă, cu toate materialele, un metru pătrat te costă între 20 şi 30 de euro. În aceşti bani intră şi manopera, cam 25%. Constructorii spun că într-o zi se montează 100 mp. Această suprafaţă ar fi echivalentă cu aproximativ un etaj al unui bloc cu apartamente de 2 camere. Una dintre întrebările care apar foarte frecvent este legată de costul polistirenului din totalul preţului unui termosistem.
"Ponderea este sub 50% în cazul unui polistiren gros de 10 cm şi aproximativ 53% în cazul unui sistem cu polistiren de 15 cm grosime. Diferenţa infimă de preţ este recuperată după o singură perioadă rece. Mai mult, această investiţie poate dura peste 25 de ani dacă este executată corespunzător", a explicat Sorin Cristea, specialist la Arcon, firmă care se ocupă de sisteme de termo şi hidroizolaţii.
La ce trebuie să fii atent Atenţie, dacă vă hotărâţi să vă faceţi termoizolaţia, e bine să folosiţi un sistem certificat de către un producător. În acest fel, dacă apar probleme ulterioare puteţi trage pe cineva la răspundere. Cel mai indicat ar fi să le cereţi constructorilor, certificatele materialelor pe care le folosesc.
Pentru blocuri, constructorii recomandă şi izolarea tereasei, atât termo cât şi hidro. La fel de importantă este şi termoizolarea subsolului pentru a nu exista probleme de confort termic la extrimităţile clădirii.
În timpul lucrările de termoizolaţie se întâmplă şi multe greşeli care compromit în final lucrarea. De exemplu, polistirenul nu se lipeşte în puncte, materialul adeziv se pune pe toată suprafaţa plăcii.
De asemenea, plasa nu se pune direct pe polistiren şi apoi se pune materialul, ci se înglobează în masa de adeziv deja aplicată. Nu se lasă spaţii între plăci, iar această greşeală se face atunci când e vorba de ornamente ale clădirii sau în locul în care sunt montate aparate de aer condiţionat. Din cauza acestor locuri rămase neizolate, pot apărea egrasii, iar într-un an sau doi, un termosistem aplicat greşit poate ceda pe anumite porţiuni.