Termitele kamikaze din Guiana Franceză transportă „rucsacuri” cu lichid toxic pe care le pot detona pentru a-și otrăvi inamicii. Oamenii de știință înțeleg acum cum acești saci periculoși pot fi transportați și detonați la comandă.
În 2012, cercetătorii au descoperit că termitele lucrătoare Neocapritermes taracua în vârstă au rucsacuri cu pete albastre care explodează atunci când sunt amenințate.
O anumită pereche de glande din abdomenul lucrătoarelor N. taracua eliberează lacaza albastră BP76 în buzunarele lor din spate. Termitele adună „rucsacuri” de cristale albastre care conțin cupru pe măsură ce îmbătrânesc.
Termitele au obiceiul să se arunce în aer
Lucrătoarele îmbătrânite își sparg corpul și combină enzima cu secrețiile glandelor salivare atunci când sunt amenințate. Lichidul lipicios conține benzochinone extrem de letale care pot imobiliza sau ucide prădătorii.
Cercetătorii au fost nedumeriți de modul în care BP76 ar putea rămâne ferm pe spatele termitelor și pregătit pentru o reacție rapidă la rupere.
Cu prima structură cristalină de înaltă rezoluție a acestei enzime, studiul Structure din 15 august a răspuns misterului.
Potrivit autorului principal al studiului, Jana Škerlová, cercetător la Institutul de Chimie Organică și Biochimie al Academiei Cehe de Științe, structura tridimensională a BP76 indică multe mecanisme de stabilizare.
Ca o hârtie compactă, enzima este strâns pliată pentru a rezista distrugerii. Moleculele de zahăr de pe proteină formează un scut care o stabilizează.
La ce concluzii au ajuns oamenii de știință
Interacțiunea chimică unică și foarte puternică a BP76 între lizină și cisteină în apropierea regiunii active a enzimei este interesantă. Cercetătorii au observat că această legătură rară ajută la menținerea structurii BP76, în special atunci când enzima este ținută ca un solid pe spatele termitei.
Ca un mecanism de blocare, această legătură menține enzima în formă și complet funcțională, gata să apere colonia de termite în orice moment.
Pavlína Řezáčová, biolog structural la Academia Cehă de Științe, a declarat că înțelegerea structurii tridimensionale a unei molecule ne poate ajuta să înțelegem procesele biologice, la fel cum înțelegerea componentelor unui instrument luminează funcția acestuia.
Această enzimă trebuie să fie stocată și acumulată de termite pe măsură ce îmbătrânesc pentru a-și apăra colonia. Conform studiului anterior, termitele îmbătrânite pot fi mai puțin eficiente în căutarea hranei și întreținerea cuibului, deoarece mandibulele lor sunt terne.
Pe măsură ce rucsacurile lor explodează, lucrătoarele mai în vârstă se pot specializa în apărarea coloniei cu o ucidere finală.