Care este termenul legal de redactare a unei hotărâri judecătorești. Cine influențează explicațiile magistraților

Care este termenul legal de redactare a unei hotărâri judecătorești. Cine influențează explicațiile magistraților CSM Moldova. Sursa foto: tvrmoldova.md

Termenul legal de 30 de zile pentru redactarea unei hotărâri judecătorești - unul de recomandare, conform legislației în vigoare și nu unul obligatoriu, neexistând sancțiuni directe pentru nerespectarea acestuia - este respectat doar în cazul judecătoriilor, unde valoarea medie a numărului de zile în care are loc redactarea sentinței este de 22,1 zile, arată o statistică a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) făcută publică marți.

Termenul de redactare a hotărârilor depășit la CA

La tribunale și curți de apel (CA) termenul mediu pentru redactarea unei hotărâri judecătorești este de 46,6 zile și respectiv 39,9 zile, peste cel legal de 30 de zile, conform statisticilor CSM.

“În anul 2023, la nivelul curţilor de apel au fost soluţionate şi redactate 130.745 de dosare, termenul mediu de redactare al hotărârii fiind de 39,9 zile. La tribunale au fost soluţionate şi redactate 334.277 de dosare, termenul mediu de redactare al hotărârii fiind de 46,4 zile, iar la judecătorii au fost soluţionate şi redactate 824.305 dosare, termenul mediu de redactare al hotărârii fiind de 22,1 zile”, arată un comunicat de presă al CSM.

Se vor face noi angajări

Consiliului Superior al Magistraturii consideră că acest lucru se datorează în special deficitului de personal de 24% și că problema va fi rezolvată odată cu angajarea unor noi judecători.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Termenele de redactare a hotărârilor judecătoreşti trebuie corelate în mod direct cu deficitul de personal, care este semnificativ, însă în perioada următoare se va diminua la nivelul judecătoriilor, odată cu numirea în funcţie a judecătorilor care au promovat examenul de admitere în magistratură organizat în perioada iulie 2023-martie 2024, urmând să fie numiţi în funcţie (număr aproximativ în raport de opțiunile efectiv exprimate) 297 de judecători la judecătorii. Acestora li se adaugă 163 de judecători stagiari, absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, este în derulare un nou concurs de admitere în magistratură declanşat în luna februarie 2024 pentru 75 de posturi de judecător şi încă 30 de posturi pe lista suplimentară”, a adăugat CSM.

Termenul de redactare a hotărârilor influențat și de complexitatea cauzei

Totuși, argumentația CSM suferă de o fractură logică, în condițiile în care angajările arătate se vor face la judecătorii, unde termenul mediu pentru redactarea unei hotărâri judecătorești este deja sub cel legal și nu la tribunale și curți de apel, unde avem cauze mai complexe, iar termenele sunt depășite.

În fapt, se poate vorbi, prin prisma datelor comunicate de CSM de o supraîncărcare a completelor de judecători de la nivelul tribunalelor și curților de apel, fără a se ține cont de complexitatea cauzelor judecate de aceste instanțe de judecată.

CSM concluzionează că situaţiile în care numărul hotărârilor judecătoreşti redactate peste termenul legal este mare sunt „situaţii de excepţie, care nu caracterizează majoritar corpul judecătorilor”, fiind necesar a fi analizate corelat cu deficitul de personal care există la acest moment. Am spune că în analiză ar trebui introdusă și o altă variabil, respectiv complexitatea cauzelor.