Terapia prin vorbe

Terapia prin vorbe

Discutiile ii vindeca pe stresati mai bine decat pastilele, afirma psihiatrii.

Una dintre cele mai bune metode de a combate stresul sau anxietatea este sa vorbiti mult. Descarcandu-va prietenilor, familiei, colegilor sau chiar in fata unor necunoscuti v-ati putea depasi mai usor dificultatile. Intorcand problema pe toate partile ati putea intelege mai bine cauzele care v-au provocat supararile.

Tot asa, ar putea veni si solutiile necesare rezolvarii problemei careia nu-i puteti face fata. De altfel, unii psihoterapeuti care trateaza persoane cu anxietate prefera sa lucreze cu acestea in perechi.

Mai bine stati la povesti decat sa luati pastile

Ca „terapia prin cuvant” functioneaza mai bine decat tacerea si inchiderea in sine o demonstreaza si un studiu recent, citat de publicatia „Livescience”.

Acesta arata ca persoanele anxioase isi revin mult mai repede atunci cand consulta un psihoterapeut si urmeaza un program de psihoterapie comportamentala cognitiva decat atunci cand apeleaza la tratamentele clasice, cu medicamente. Rezultatele cercetarii au demonstrat ca 46% dintre anxiosii care au facut terapie cognitiva si-au ameliorat starea, in timp ce numai 14% dintre cei care au urmat tratamentul standard au observat schimbari.

Terapia va ajuta sa va cunoasteti punctele slabe

Medicii psihiatri romani considera insa ca cele mai bune rezultate apar atunci cand cele doua tipuri de tratament se combina. „Dupa ce se evalueaza intensitatea crizelor si frecventa acestora, se stabileste o schema de tratament farmacologic. Combinat cu sedinte de psihoterapie, tratamentul da rezultate mult mai bune si intr-un timp mult mai scurt”, precizeaza psihiatrul Mihai Gheorghe, de la Spitalul Militar din Bucuresti. Specialistul este de parere ca pacientii isi pot imbunatati starea si daca aleg doar una dintre variante, insa exista riscul ca rezultatele sa apara mult mai tarziu.

„Terapia prin cuvant ajuta pacientul sa exerseze in raport cu fenomenul care ii produce anxietate, il ajuta sa gaseasca semnificatii, sa inteleaga si sa se controleze mult mai bine, asumandu-si, in acelasi timp, punctele slabe”, explica si psihoterapeutul Bogdan Lucaciu, de la Federatia Romana de Psihoterapie.

Copiii supraprotejati si riscul de anxietate

Anxietatea este una dintre cele mai raspandite afectiuni, iar in urmatorii zece ani ar putea deveni mai des intalnita decat bolile de inima, apreciaza specialistii. „Omul modern a inceput sa aiba dificultati de comunicare severe. Este tot timpul in competitie cu ceilalti, nu are timp, este implicat in proiecte multiple, utilizeaza prea mult internetul, iar presiunile financiare sunt si ele mari. Nu este de mirare ca tot mai multi oameni sunt predispusi sa dezvolte anxietate”, sugereaza psihiatrul Mihai Gheorghe.

Modul in care o persoana rezista la stres depinde atat de mostenirea genetica (un sistem nervos mai mult sau mai putin puternic), cat si de educatia primita in familie. Copiii supraprotejati sau cei care cresc in preajma unor parinti anxiosi risca mai mult sa dezvolte tulburari anxioase.

Ne puteți urmări și pe Google News