Evenimentul Zilei > Actualitate > MAGIE NEAGRĂ LA SAT. Cum sunt ţepuiţi ţăranii: scăpat de farmece la vrăjitoare
MAGIE NEAGRĂ LA SAT. Cum sunt ţepuiţi ţăranii: scăpat de farmece la vrăjitoare

MAGIE NEAGRĂ LA SAT. Cum sunt ţepuiţi ţăranii: scăpat de farmece la vrăjitoare

Un bărbat dintr-o comună din Oltenia spune că o vrăjitoare i-a dezlegat "fermecele" puse de fosta nevastă. Farmazoana i-a cerut făină, untură şi găini pentru ritualul din cimitir.

În ciuda războiului vedetelor împotriva vrăjitoarelor, în comunităţile de oameni simpli de la sate sau din oraşele mici, ghicitoarele sunt văzute mai ceva ca doctorii, singurele care rup "farmece", dezleagă cununii legate şi scot "argintul viu" din posedaţi.
Când iubirile se destramă şi zenul vieţii se strică, toate drumurile merg spre babele cu ghiocul şi tarotul. Farmazoane "low class", care nu te jecmănesc din prima la buzunar, pe principiul că dacă nu curge, pică.
Cer de la făină şi untură la găini şi curci pentru ritualuri desfăşurate în cimitir, sub clar de lună. Îţi spun ce vrei să auzi, te gâdilă la suferinţă şi te îndoctrinează încât crezi că dacă necazurile dispar şi amorul se reglează, e graţie puterii lor.
Efectul placebo. EVZ vă prezintă povestea unui bărbat dintr-o comună din judeţul Olt, care crede cu tărie că magia l-a salvat de la cumpăna la care îl osândise fosta lui nevastă prin grele "fermece" vrăjitoreşti.
Mănuchiurile din păr de cal şi sticluţele cu "poţiuni" pe care i le arunca peste gard, în miez de noapte, l-au ţintuit la pat. O vrăjitoare i-a luat durerea cu un descântec, care a culminat cu o pocnitură.
Leşina la "scăpătat" de soare
Dan, 31 de ani, nu credea în farmece până acum cinci ani, când femeia cu care era căsătorit de patru ani şi cu care avea un copil de 2 ani, a aflat că o înşela, şi-a strâns lucrurile într-un geamantan şi dusă a fost. În viaţa lui, avea să rămână, totuşi, o prezenţă constantă.
Lumea nu s-a prăbuşit, viaţa şi-a urmat cursul normal în rutina muncilor câmpeneşti. Doar că zilele treceau şi, din omul zdravăn şi hulpav care fusese, ajunsese piele şi os, se simţea sleit, durerile îi crăpau capul şi prin inimă îi treceau săgeţi. Cădea din picioare la "scăpătatul" soarelui.
Legături din păr de cal umplute cu tămâie
Începuse să găsească în curte mănunchiuri din păr de la coada calului sau bucăţi de sfoară înnodate de câteva ori, umplute cu tămâie sau lumânări pisate şi sticluţe mici ca de esenţe pentru prăjituri umplute cu lichid galben.
"La început, găseam una, două la câteva zile. Dup-aia a început să găsească şi maica în fiecare zi. Femeie cu frică, le lua pe făraş, le arunca la bălegar, după care le dădea foc. Mi-a zis o vecină că a văzut într-o noapte o căruţă la poarta noastră. O femeie s-a dat jos şi a aruncat ceva peste gard. După care a dat bici cailor", reconstruieşte bărbatul neagra perioadă a vieţii lui.
Descoperea în fiecare zi că îi lipseau şosete, maiouri şi lenjerie intimă. Expertiza gurii satului şi-a spus cuvântul, bătrânele au făcut legătura: boala, mănunchiurile, chiloţii furaţi, toate erau semne că avea farmece, mai ales că fosta soţie era clientă fidelă a vrăjitoarelor.
"Surorile ei făceau farmece bărbaţilor, ca să se uite la ele. Una rămăsese fată bătrână. Eu nu credeam în astea, dar femeile din sat m-au trimis la o vrăjitoare ca să-mi descânte", spune Dan.
"O femeie cu ochii verzi vrea să mă distrugă"
Prima şedinţă la vraci a fost de diagnosticare. O casă bătrânească tipic oltenească, cu velinţe pe pat, carpete cu "Răpirea din serai" pe pereţi şi mileuri pe masă. Vrăjitoarea, o femeie pe la 50 de ani, atipică.
"Nu purta basma pe cap şi nici fuste înflorate. Era mai coconeaţă, nu era ţigancă. M-a băgat într-o cameră, a deschis o legătură, a pus o mesală pe jos şi a înşirat cărţile. Nu m-a întrebat nimic, de ce am venit, ce problemă am", spune apăsat bărbatul.
Totuşi, lumea întreagă i s-a deschis în faţa ochilor. Astrele nu era favorabile, casa dragostei era retrogradă. "Mi-a zis că mi-a făcut făcături de moarte o femeie cu ochii verzi, care vrea să mă distrugă", confirmă bărbatul.
Sângele de găină face vraja mai bună
Cum nu e problemă existenţială fără rezolvare mistică, vrăjitoarea i-a promis că şedinţele de exorcizare vor rupe farmecele, care se vor întoarce împotriva fostei consoarte. I-a întocmit o listă cu cele trebuincioase ritualului.
"Zahăr, mălai, făină, ulei, untură de porc, pahare de cristal, găini, curci, gâşte. Untură n-aveam, dar am împrumutat", spune ca pe poezie. Până şi materialele de bază, lumânări şi tămâie, le-a trecut în nota de plată. Farmazoana a pretins că trebuie să curgă sânge de pasăre în cimitir, la miezul nopţii sau la primul cântec al cocoşilor, ca să spele făcăturile.
RITUALUL DE FINAL
"La poc! a ieşit argintul viu din mine"
Vrăjitoarea nu l-a stors de bani, însă oricât i-ar fi cerut, merita. "Acolo până în 50-100 de lei şedinţa, la valoarea de atunci, care era mai mare", îşi aminteşte Dan. A fost nevoie de patru şedinţe pentru purificare.
"La ultima şedinţă a început să-mi descânte de argintul viu. Zicea repede o strigătoare de-a lor din care nu pricepeam mare lucru. M-a pus să ţin ochii închişi, să simt doar mirosul de tămâie şi la un moment dat, am auzit tare poc!. Ea s-a oprit şi mi-a zis că tocmai a ieşit argintul viu din mine", povesteşte bărbatul cu înflăcărare.

Schimbarea n-a fost bruscă, ci, în timp, aşa cum trebuie ca să pară credibilă. "După o lună de zile eram boboc, mâncam iar de spărgeam lemne, mergeam la câmp, ce să mai, eram alt om", conchide bărbatul, care s-a recăsătorit cu iubita din tinereţe şi are doi copii.
CITIŢI ŞI:

  • Dosarul Vrăjitoarelor sau cum dă Tribunalul Ilfov liber la înşelat creduli
  • Oana, Tudy şi Pepe: vrăji pentru ménage à trois!
  • Vrăjitoarele fac magie pe internet. Melisa, colegă de facultate cu Harry Potter
  • Deputatul Nicolae Păun, iniţiatorul unui proiect de lege care interzice practicile oculte în România: Viagra combate orice vrajă!
  • Icognito la vrăjitoare
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: