Ţepele valutiştilor, dezgropate de criză

Criza mondială îi loveşte pe români în plină stradă. La unele puncte de schimb valutar un euro se vindea ieri cu 3,9 lei şi se cumpăra doar cu 3 lei.

Explozia monedei euro pe piaţa românească a readus specula printre punctele de schimb valutar din toată ţara. Victimele sunt aceleaşi ca în perioada de glorie a „valutiş tilor“ de la colţul străzii: cetăţenii unei ţări unde un euro poate costa uneori la vânzare cu aproape 30% mai mult decât preţul de cumpărare.

Metoda e simplă şi la limita legalităţii, spun autorităţile: patronii de case de schimb valutar profită de naivitatea clienţilor care nu citesc atent afişajul cursului valutar. Un caz petrecut ieri în plin centrul Capitalei, pe bulevardul Magheru, confirmă faptul că, odată cu devalorizarea leului, în România s-au reîntors şi obiceiurile financiare tipic balcanice.   „Uite cum au afişat cursul valutar!“ Ora 13.00. La ghişeul schimbului valutar Best Change 2006 SRL de pe Magheru, două tinere stau, umile, şi aşteaptă ca o casieriţă, cu o mină la graniţa sictirului, să le dea banii pe euro schimbaţi. Le dă la semnat un formular, apoi banii. Când văd suma, cele două fete ies aproape plângând: tocmai s-au lăsat păcălite de preţul unui cec de călătorie, afişat ca 39.000 de lei vechi pentru un euro, când, de fapt, mai jos, se poate citi: 1 euro ∂ 30.600 de lei vechi.   Ora 14.00. Studenta de la Medicină Oana Tudorache intră cu încredere în acelaşi exchange, însoţită de o prietenă şi de suma de 2.500 de dolari pe care urmează s-o folosească la închirierea unei săli pentru un congres medical.

După nici cinci minute petrecute la ghişeu, se vede nevoită să sune, pe rând, la poliţie, la ANPC, la primarul general şi la presă. „Mi-au oprit o diferenţă enormă, de aproape 20 de milioane. Uite cum au afişat cursul valutar: vânzarea de la cecurile de călătorie e alături de vânzarea valutei!“, spune fata. „Nici instanţa nu vă ajută“ Apare şi poliţia: „Domnişoară, ce putem să spunem decât că ne pare rău. Ei au afişat, trebuia să fiţi atentă. Cu asta nici măcar în instanţă nu vă putem ajuta. Legea le permite“, spune unul dintre poliţişti. Şi, pe post de „happy end“, după ceva busculadă, şi precauţi odată cu apariţia presei în faţa casei de schimb valutar, reprezentanţii exchange-ului se hotărăsc să-i dea suma înapoi.

Doru Niţă, inspector principal ANPC: "În condiţiile în care clientul a semnat formularul fără să-l citească, atunci noi nu mai avem ce face. Îi sfătuiesc pe oameni să meargă la bancă pentru tranzacţii." PĂRERI DIN SUA „Te tratează ca pe un prost“ Ce tristeţe şi ruşine le-au apucat pe Margareta Wolfe şi Elena Ciulei când au încercat să schimbe dolari la acelaşi exchange din Capitală... Au ieşit la fel de repede cum au intrat când au aflat cursul valutar. Cele două femei s-au întors în vizită în ţară, după o lungă perioadă de când au emigrat în SUA, şi sunt dezamăgite de ceea ce văd peste tot. „E incredibil ce se întâmplă în ţară când vrei să schimbi bani! Ţipă la oameni, se poartă urât. Şi uitaţi cum afişează, e păcăleală pe faţă!“, spune Margareta Wolfe. „Te tratează ca pe un prost. În State nu e aşa. Te duci la bancă, cumperi valuta, nu-ţi iau nici un cent în plus“, spune şi Elena Ciulei. „Pe la Piaţa Mihalache este un exchange care are comision 20%. Păi, se poate aşa ceva?! E o ţeapă pe faţă“, concluzionează aceasta. Cele două femei nu se gândesc decât cum să se întoarcă mai repede „acasă“, peste Ocean.

„LA LIMITA LEGII“

Speculanţii sunt încurajaţi de legislaţia permisivă şi de neatenţia clienţilor

Cazul studentei înşelate nu este însă unul izolat. Această metodă de afişaj al preţului la vânzare a euro lângă cel de cumpărare pentru cecurile de călătorie cu scopul de a masca adevăratul preţ de cumpărare a valutei este o practică pe care reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului o numesc „la limita legii“. Prin lege, operatorii sunt obligaţi să afişeze cu anumite caractere, atât înăuntru, cât şi afară, cursul valutar şi să înainteze la semnat, înainte de încheierea tranzacţiei, un formular care să specifice exact sumele primite şi date de client, respectiv de către punctul de schimb. Cu toate acestea, dacă un client nu este atent la felul în care este afişat cursul valutar şi nu citeşte cu atenţie formularul înainte să-l semneze, atunci cazul nu poate fi rezolvat nici măcar în instanţă. „În condiţiile în care clientul a semnat formularul fără să-l citească, atunci noi nu mai avem ce face. Îi sfătuiesc pe oameni să meargă la bancă pentru tranzacţii“, a declarat Doru Niţă, inspector principal al ANPC.

DIN ŢARĂ

Ratele în valută, amânate cu gândul la scăderea euro

Bacău. Angajaţii caselor de schimb valutar din centrul oraşului au făcut ieri mai multe drumuri la bănci din cauza cererii foarte mari de lei. Cluj-Napoca. Clujenii care au credite în valută speră că această criză va trece cât mai repede şi nu se înghesuie la casele de schimb. „Avem în special studenţi tunisieni care vin şi schimbă valută. În rest, nu putem vorbi despre o creştere a numărului de clienţi“, susţine o angajată a unei case de schimb de pe strada Napoca.   Constanţa. Nici constănţenii nu se înghesuiau ieri să facă tranzacţii cu euro, singurii clienţi ai caselor de schimb valutar din centrul oraşului fiind interesaţi să vândă dolari. „Dacă schimbă mai mult de 1.000 de euro sau de dolari, mai lăsăm din preţul valutei“, mărturiseşte un angajat de la o casă de schimb valutar.   Craiova. De câteva zile, oltenii par să fi devenit buni prieteni cu moneda americană, majoritatea tranzacţiilor fiind axate pe dolari. „De trei zile avem un flux foarte mare de vânzători“, afirmă Oana, angajata unei case de schimb valutar. Hunedoara. La principalele case de schimb din oraş, numărul clienţilor care au vândut euro a crescut cu 30% în ultimele patru zile. În acelaşi timp, sumele de euro vândute zilnic populaţiei au scăzut chiar şi cu 80%. Ploieşti. Ieri-dimineaţă, mai multe case de schimb au rămas fără euro după ce ploieştenii s-au grăbit să cumpere valută în speranţa că vor avea de câştigat după ce se va depăşi pragul psihologic de 4 lei. „În mai puţin de o oră am rămas fără euro“, declară Maria Dobre.   Sfântu-Gheorghe. Ieri, la prânz, casele de schimb valutar erau pustii, iar la ghişeele băncilor erau doar cei care aveau de plătit rate în valută.   Timişoara. Patronii caselor de schimb se plâng că de săptămâna trecută li s-au înjumătăţit tranzacţiile. „Săptămâna asta nu am avut nici jumătate din clienţii unei zile bune, când raportul leu-euro era unul normal“, spune angajata unei case de schimb. De altfel, angajaţii băncilor susţin că sunt clienţi cu rate scadente în această perioadă care preferă să acumuleze întârzieri în speranţa că euro va scădea. (Mara Popescu)