Ţepele turistice în vremea pandemiei. Pierzi banii, dacă renunți la excursie de frica Covidului
- Simona Ionescu
- 24 septembrie 2020, 12:12
Industria ospitalităţii îşi plânge de milă. Zboruri aproape deloc, clienţi rari, pe terase şi în cârciumi, mese la distanţa socială. Deşi este greu de înţeles cum nu s-a făcut profit pe litoral spre exemplu, în condiţiile în care foarte mulţi turişti iubitori de mare nu au mai plecat nici în Grecia, nici în Turcia, nici în alte părţi şi au rămas să-şi cheltuiască banii în ţară. În mijlocul acestor tânguieli, au uitat să mai spună că unele firme de turism s-au folosit de pandemie, ca să-şi ţepuiască din plin clienţii.
Doamna Ţuca Gâgă din Constanţa, fără să ştie că pandemia va lovi planeta, anul trecut şi-a dorit să facă în această vară o excursie la Lisabona. S-a adresat unei agenţii de turism: „Bavaria Tour”. Suna nemţeşte numele şi i s-a părut că inspiră încredere. Deîndată a primit şi răspunsul:
„Buna ziua, Vă confirmăm rezervarea pt Circuit şi Sejur Lisabona, 8 zile, Avion, plecare 03.10.2020. Vă pot reţine locurile până mâine , ora 17 00. În ataşament regăsiţi factura proforma , programul excursiei şi informarea precontractuală pe care vă rog să mi-o returnaţi semnată. Rezervarea se poate achita integral sau cu avans 30% iar diferenta se achita cu maxim 30 de zile inainte de plecare.
Pentru orice alte informatii va stau cu placere la dispozitie. Cu stima, Adriana Chitu, Operations Manager”
Acest răspuns al agenţiei, precum şi factura de plată în condiţiile arătate, au fost trimise către doamna Ţuca Gâgă pe data de 20 ianuarie 2020, când încă nu se vorbea nicăieri pe planetă de pandemie.
În februarie a început balamucul cu COVID-ul. S-a spus mai întâi că în vară, forţa pandemiei va scădea. Sau chiar că vom scăpa de ea. Excursia la Lisabona era abia în data de 3 octombrie, aşa că doamna Gâgă a sperat că până atunci lucruile se vor aranja. A sperat să poată pleca totuşi în excursie. Nu a fost aşa.
Pandemia s-a năspustit peste lume cu şi mai mare forţă. Valul doi, cocoaşa de la valul unu, valuri valuri, sau cum i-o mai spune, că specialiştii nu se pun de acord. Cert este că harta Europei s-a înroşit din nou şi foarte multe state au luat măsuri drastice.
Atât doamna Gâgă, cât şi soţul ei, sunt oameni trecuţi de 60 de ani. Au decis că nu mai este momentul anul acesta să mai plece de acasă: „Peste tot se spunea că persoanele mai în vârstă, mai ales dacă mai au şi comorbidităţi, să încerce să nu mai călătorească. Aşa că am vrut să renunţăm pentru anul acesta”, ne-a declarat doamna Gâgă. În luna iunie a sunat la agenţie să le spună situaţia, dar a fost liniştită de cei de acolo. Excursia se face fără probleme. Totul este în siguranţă.
Veştile care veneau din lume erau, totuşi, din ce în ce mai îngrijorătoare. Doamna Gâgă a mai sunat încă o dată în august. A fost din nou liniştită. Totul este sigur. Deşi veştile din lume spuneau cu totul altceva.
În august era deja târziu pentru a se mai rezolva ceva. Conform contractului, familia Gâgă achitase avansul de 30 la sută din valoarea excursiei, aproximativ 400 de euro. La 1 septembrie, trebuia achitat restul de bani, aproximativ 2000 de euro.
Totul e posibil cu aprobarea Ministerului Turismului
Soţii Gâgă au refuzat totuşi să plece, speriaţi de ştirile din ce în ce mai alarmante. Nu şi-au cerut banii înapoi. Ci vaucere care să le garanteze că la anul vor putea efectua excursia, sperând că situaţia va fi mai bună.
De la agenţie li s-a răspuns că nu poate fi vorba despre nici un fel de vaucere. Excursia se face, deci, ori plătesc restul de bani, ori pierd avansul.
Familia Gâgă a refuzat din nou să mai plece, cerând în continuare vaucere pentru anul următor, dar nici să nu fie penalizaţi cu reţinerea avansului. Cererea lor era perfect legală, întemeiată pe unul dintre punctele contractului încheiat cu agenţia de turism „Bavaria Tour”. Punct în care scrie negru pe alb: „Călătorii pot înceta contractul fără plata unei penalităţi de încetare, înainte de începerea executării pachetului, în circumstanţe excepţionale, de exemplu în cazul unor probleme grave de securitate la destinaţie, care sunt susceptibile de a afecta pachetul.”
După cum se vede, pentru „Bavaria Tour”, pademia de coronavirus nu este o „circumstanţă excepţională”. Aşa că, familia Gâgă, pentru că nu a achitat restul excursiei, a rămas fără avansul de aproximativ 400 de euro. Ţeapă adică, pe fond de pandemie.
Oamenii s-au adresat la Ministerul Industriilor şi Turismului, de unde au primit un răspuns parcă în derâdere: „S-a constatat faptul că circuitul se efectuează, zborul nu este anulat, solicitarea de reprogramare fiind posibilă doar conform condiţiilor contractuale.” Răspunsul este semnat de secretar de stat Daniela Nicolescu.
După cum se vede, nici pentru doamna secretar de stat nu există nici acel punct din contract, pe care l-am menţionat, nici pandemia de coronavirus. Ca să nu mai vorbim de recomandările specialiştilor ca oamenii trecuţi de 60 de ani să încerce să mai stea pe lângă case, anul acesta.
Va să zică ţeapă, cu ştampilă şi parafă de la minister. Iar familia care nu a vrut să-şi facă concediul într-o zonă roşie, temându-se de virusul ucigaş, a rămas şi fără excursie, şi cu banii luaţi.