Teorie şoc în cazul atentatului de la Burgas: Presuspusul terorist credea că transportă droguri

Teorie şoc în cazul atentatului de la Burgas: Presuspusul terorist credea că transportă droguri

Una dintre principalele versiuni ale anchetei asupra atentatului de la Burgas, de săptămâna trecută, asupra unui autocar cu turişti israelieni, este aceea că atacatorul sinucigaş nu ştia că în rucsac transportă explozibil, susţin informaţii neconfirmate din presa bulgară.

Ancheta în cazul atacului terorist din 18 iulie, din parcarea aeroportului oraşului Burgas, soldat cu moartea a cinci turişti israelieni şi a unui şofer bulgar continuă.  Potrivit site-ului Novinite, anchetatorii bulgari şi străini iau în calcul versiunea conform căreia presupusul kamikaze ar fi fost, de fapt, victima unei grupări teroriste.  Astfel, se crede că autorul atentatului ar fi fost păcălit, fiind forţat să aducă în Bulgaria ceea ce el credea a fi un transport de droguri. Site-ul bulgar susţine, citând experţi, că nu este neobişnuit ca grupări teroriste precum Al Qaeda să-i inducă în eroare pe atentatorii sinucigaşi, făcându-i să creadă că msiunea lor este de a transporta droguri, în niciun caz explozibil. Viitorii kamikaze nu ar şti că urmează să ajungă bombe vii. O altă practică des folosită de organizaţiile teroriste pare să fie selectarea oamenilor cu  probleme serioase de sănătate, cu datorii uriaşe sau dependenţi de droguri, care ar fi conştienţi de misiunea lor sinucigaşă, dar care astfel speră să îşi poată ajuta familiile.

Versiunea "traficantului de droguri păcălit" în cazul atacului de la Burgas s-ar baza pe faptul că atacatorul sinucigaş ar fi intrat în Bulgaria, deghizat cu o perucă, în timp ce teroriştii sinucigaşi care îşi cunosc misiunea nu folosesc astfel de metode. Ministrul de Interne Ţvetan Ţvetanov a declarat sâmbătă că atentatorul a folosit 3 kg de TNT în atac. Suspectul ar fi încercat să închirieze o maşină, cu câteva zile înainte de atacul cu bombă, dar a fost refuzat pentru existau îndoieli asupra fotografiei sale de pe carnetul de conducere, spun poliţiştii şi angajaţii firmei de închirieri auto.De asemenea, oficialul bulgar susţinea că acesta ar fi avut un complice, al cărui portret robot a fost făcut. 

Ne puteți urmări și pe Google News