Reprezentanții Uniunii Studenților din România (USR) alături de alte federații studențești, s-au întâlnit joi cu Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici - ministrul Finanțelor și Ecaterina Andronescu - ministrul Educației. Temele discuției s-au concentrat pe ultimele declarații apărute în spațiul public, și anume: limitarea dreptului la transport feroviar gratuit pentru studenți, neacordarea burselor pe toată perioada anului pentru studenții neangajați și constrângerea absolvenților de studii superioare să rămână în țară după finalizarea studiilor
Având în vedere faptul că nevoile studenților bursieri persistă pe toată perioada anului și luând în considerare situația în care un student beneficiar de bursă socială se va angaja pe perioada verii, acesta va înregistra venituri și va deveni neeligibil pentru a accesa acest tip de bursă în anul universitar următor. Fiind nevoit să lucreze în continuare, prioritatea lui va deveni păstrarea locului de muncă, în detrimentul studiului.
În urma discuțiilor, reprezentanții Guvernului au înțeles necesitatea acordării bursei pe toată perioada anului, afirmând că nu vor avea loc reglementări privind procesul de acordare a burselor.
Cea de-a doua temă discutată a fost legată de îngrădirea dreptului la liberă circulație a studenților, unde ministrul Eugen Teodorovici a negat afirmațiile apărute în spațiul public conform cărora un absolvent ar trebui să lucreze un număr de ani în țară. În plus, acesta a sugerat adoptarea sistemului de împrumut din Marea Britanie. Pe de altă parte, studenții subliniază importanța accesului gratuit la educație, construirea unui sistem educațional atractiv și respectarea principiului european fundamental de liberă circulație.
„În ceea ce privește gratuitatea la transportul cu trenul, Uniunea Studenților din România a susținut că această măsură ce ține de dimensiunea socială vine în sprijinul persoanelor din medii socio-economice defavorizate și le facilitează acestora accesul la educație.
Mai mult decât atât, această măsură încurajează mobilitatea studenților, mulți dintre ei participând la diverse activități culturale și științifice din alte centre universitare”, se arată într-un comunicat de presă al USR.
Studenții și-au exprimat punctul de vedere că nu sunt de acord cu limitarea numărului de călătorii, întrucât „unii studenți își urmează studiile în orașul din care provin, în timp ce alții se folosesc de această facilitate pentru a ajunge acasă și a-și vizita familiile. Criteriul privind limitarea vârstei la 26 de ani pentru care această facilitate să fie acordată ar fi unul discriminatoriu, iar studenții de la ciclul de doctorat sau cei care își încep studiile mai târziu ar fi marginalizați. Considerăm că și aceștia ar trebui integrați în comunitatea universitară, nicidecum ocoliți atunci când vine vorba de facilități studențești.
Deși nu a fost luată o decizie oficială pe acest subiect, ea urmează a fi rediscutată într-o întâlnire viitoare, Uniunea Studenților din România face apel către Guvernul României și solicită reprezentanților acestuia să dea dovadă de o consecvență decizională”, mai precizează sursa citată
Pe lângă aceste subiecte, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre finanțarea adecvată a sistemului educațional, unde Uniunea Studenților din România a propus o serie de priorități pentru următorul buget, obiectivele principale fiind: modernizarea și construcția de noi cămine, creșterea finanțării privind centrele de consiliere și orientare în carieră din mediul preuniversitar și concentrarea pe formarea cadrelor didactice.
Alte discuții abordate au fost: crearea oportunităților astfel încât să combatem plecarea tinerilor din țară, creșterea cuantumului de masă din cadrul taberelor studențești, informatizarea procesului de achiziționare a titlurilor de călătorie la tren în cazul studenților, îmbunătățirea activității Societăților Antreprenoriale Studențești astfel încât acestea să constituie un adevărat sprijin pentru viitorii antreprenori.
La finalul întâlnirii, reprezentanții federațiilor studențești au primit propunerea din partea prim-ministrului României de a încheia un protocol între federațiile studențești și Guvern, bazat pe stabilirea unor priorități pe care să se concentreze în perioada următoare. Condiția ca Uniunea Studenților din România să se implice în acest demers este să existe un dialog continuu și onest, iar toate datele să ne fie furnizate din timp.
„Apreciem inițiativa reprezentanților guvernului de a organiza această consultare și considerăm că acest demers ne apropie de normalitate. În cadrul acestei întâlniri s-au prezentat argumente solide care să susțină importanța menținerii acestor măsuri favorabile studenților și vom milita în continuare pentru ca vocea studenților să fie auzită, iar drepturile noastre să rămână neatinse. După discuția de astăzi, sperăm că factorii decidenți au înțeles mai bine contextul și facem apel ca aceștia să acționeze în consecință!”, a declarat George Uzun, UZUN președintele Uniunii Studenților din România.