Normele Codului Fiscal au fost publicate în Monitorul Oficial fără abrogarea prevederii care împiedică reconsiderarea activităţilor independente care generează venituri din profesii libere sau drepturi de autor în dependente, cum anunţase inițial Guvernul.

"Am convenit deja cu partenerii noştri din piaţă să rămână sub această formă actul normativ, pentru că deja avem în Parlament, la Comisia de Buget (a Camerei Deputaţilor – n.r.), câteva amendamente aduse de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, în sensul clarificării criteriilor şi a modului în care se face această reclasificare sau tot ce ţine de partea de profesii liberale", a explicat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Guvernul a anunţat săptămâna trecută că a modificat normele de aplicare a Codului Fiscal şi că un element de noutate este asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obţinute din activităţi desfăşurate în mod independent.

"În acest scop, Hotărârea de Guvern elimină excepţia de la reconsiderare ca activitate dependentă, a activităţilor care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare", transmitea Guvernul într-un comunicat.
Această excepţie este prevăzută în Codul Fiscal la punctul 1 al primului titlu al HG 44/2004 privind aplicarea Codului Fiscal, fiind stabilit că activităţile desfăşurate în mod independent care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente.

Punctul respectiv era abrogat în proiectul lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, iar Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, eliminarea acestei excepţii, dar actul normativ publicat joi în Monitorul Oficial nu mai elimină acest punct.