Evenimentul Zilei > Politica > TEODOROVICI a CEDAT! Ministrul a AVUT o REACȚIE EXPLOZIVĂ. „Sigur aveți un SUBIECT pe care îl urmăriți”
TEODOROVICI a CEDAT! Ministrul a AVUT o REACȚIE EXPLOZIVĂ. „Sigur aveți un SUBIECT pe care îl urmăriți”

TEODOROVICI a CEDAT! Ministrul a AVUT o REACȚIE EXPLOZIVĂ. „Sigur aveți un SUBIECT pe care îl urmăriți”

În această lună, Guvernul vrea să împrumute 4,7 miliarde de lei de pe piaţa internă, potrivit Digi24. La postul de televiziune, Ministrul Finanțelor a declarat că banii sunt destinați finanțării unor scadențe curente, iar când a fost întrebat de moderator ce înseamnă această finanțare curentă, Eugen Teodorovici a avut o reacție nervoasă.

„Nu e o schimbare de plan. E o straregie, pentru finanțarea curentă, să spunem, și pentru finanțarea unor scadențe planificate pentru 2018. Este o strategie care a fost prezentată de anul trecut, nu e nimic anormal”, a declarat Eugen Teodorovici la Digi24.

 

În momentul în care a fost întrebat ce înseamnă finanțarea cheltuielilor curente, Teodorovici a avut o reacție nervoasă: „Finanțările pe care le are statul, lună de lună. Ce vreți să știți, că sigur aveți un subiect pe care îl urmăriți”. „Finanțăm niște investiții cu acești bani sau finanțăm niște salarii pe care nu mai avem cu ce să le plătim?”, a întrebat jurnalistul Alice Iacobescu.

 

„Avem să finanțăm și salariile, și pensiile, dacă asta era problema dvs. Dacă vreți, vă trimit o situație exactă, ce finanțează România lună de lună, ca să știți exact pe cine finanțăm. Când îmi cereți o intervenție telefonică, îmi spuneți înainte ce anume date doriți, să pot și eu, din minister, exact situația pe care o avem și să o prezint în mod public. Dacă mă sunați și spuneți că pe împrumuturi, crezând că mă întrebați de împrumuturile pe care vrem le facem pe acea ordonanță care e pe site-ul Ministerului de Finanțe era una, ce ne împrumutăm noi în mod curent e altceva. Dacă vreți date exacte și pe ce anume cheltuim, cu mare drag vă spun, numai spuneți-mi dinainte ca să pot să prezint situația”, a spus ministrul.

 

„Fiind strategia aprobată pe întreg anul, împrumutul de 4,7 miliarde de lei în această lună nu e ceva surprinzător, deci m-am gândit că știți despre ce e vorba”, a replicat jurnalistul. „Și v-am dat două exemple: fie să plătim scadențele pe care le avem de onorat, și finanțarea noastră curentă. Adică nu e nimic intervenit peste noapte, nu e nicio cheltuială pe care nu am anticipat-o când am făcut bugetul pe 2018, și să avem un deficit sub 3% în 2018. Asta înseamnă: ai deficit, te finanțezi”, a răspuns Teodorovici.

 

„Cheltuielile pe care le-am avut în acest an cu fel de fel de… de la investiții, cheltuieli de tot felul, că sunt venituri pentru populație, salarii, sunt lucrurile estimate deja de la începutul anului”, a mai precizat Teodorovici, intrebat de unde vine deficitul. Ministrul sustine că ROBOR nu va fi afectat de acest împrumut.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: