Evenimentul Zilei > Politica > Teodorovici, ATACAT de SINDICALIȘTI. Ce i-au făcut MINISTRULUI
Teodorovici, ATACAT de SINDICALIȘTI. Ce i-au făcut MINISTRULUI

Teodorovici, ATACAT de SINDICALIȘTI. Ce i-au făcut MINISTRULUI

Reacționând la declarația privind limitarea dreptului la muncă pentru cetățenii europeni, Blocul Național Sindical consideră că discursul ministrului Eugen Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul și viitorul acestui proiect politic.

„Cu foarte puțin timp înainte de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministrul Teodorovici, ministru desemnat de un partid social democrat, face o propunere miniștrilor de finanțe din statele membre UE în deplină contradicție cu principiile fundamentale ce stau la baza construcției europene”, arată sindicaliștii.

Introducerea de restricții în ceea ce privește exercitarea dreptului la muncă de către cetățenii UE încalcă teze din Tratatul privind funcționarea Uniunii. Libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în baza căruia cetăţenii UE au dreptul să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă și să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale, spun sindicaliștii.

„Propunerea dnului Ministru Teodorovici, care de fapt încearcă să găsească o soluție la uriașul proces migrator românesc, este una specifică clasei noastre politice care duce din 1990 și până în prezent un război cu propriul popor. În loc de Educație și Sănătate de calitate, în loc de locuri de muncă de calitate și bine plătite, în loc de condiții de viață și muncă decente, specifice Mileniului III și unui stat membru al UE, noi propunem, nu numai României, cât și celorlalte state europene, introducerea de restricții. Și nu sunt orice fel de restricții, ci unele ce vizează chiar fundamentul construcției europene. Deviza Ministrului Teodorovici pare a fi în acest caz – dacă cei ce au migrat din România nu vor să se întoarcă în țară de bună voie, atunci să-i obligăm să se întoarcă!”, arată documentul.