Potrivit spuselor sale, Ciolacu și-ar fi argumentat poziția arătând că, potrivit cutumei, prezidențiabilul trebuie să fie președintele partidului. Privind retrospectiv, fostul președinte executiv al PSD nu exclude ca Viorica Dăncilă să fi fost determinată să-și asume candidatura tocmai pentru a fi înlăturată de la conducerea partidului.

„Să știți că propunerea ca Viorica Dăncilă să fie prezidențiabilul PSD a făcut-o Marcel Ciolacu. A fost primul care a luat cuvântul în CEx, chiar a avut dorința de a fi primul care să vorbească. El a spus că în PSD cutuma spune foarte clar că președintele partidului trebuie să fie prezidențiabilul. A și votat în acea direcție Marcel Ciolacu. Atunci unde este vina Vioricăi Dăncilă că a fost candidat, dacă întregul CEX – cu două voturi împotrivă – a desemnat-o și a votat-o pentru această funcție?”

Eugen Teodorovici a explicat de ce nu a  vrut să renunțe la funcția politică, așa cum s-a decis în CEX, după alegerile prezidențiale, astfel încât să dea posibilitatea noii conduceri interimare să preia șefia PSD.

„Eu în CEX nu mi-am dat demisia și am spus-o foarte clar că nu e corect față de cei care m-au ales la Congres să fac acest lucru. Dacă era CEX-ul cel care mă vota pentru funcția de președinte executiv al PSD, n-aveam niciun fel de problemă să cedez. NU mi-a plăcut modul în care cei de lângă mine, respectiv Viorica Dăncilă și Mihai Fifor au renunțat la funcții. Nu trebuia să renunțe deloc”, a declarat Teodorovici, , pentru PS News.

Eugen Teodorovici a făcut parte, alături de Mihai Fifor, din echipa Vioricăi Dăncilă care a fost obligată să demisioneze din fruntea PSD după eșecul de la alegerile prezidențiale.