Teodor Meleșcanu a făcut declarații la Mamaia, referitoare la dosarul Roșia Montană, relatează Agerpres.

 

"Vreau să vă informez că dosarul a fost depus ilegal, cum ştiţi cu toţii. Deci nu a fost aprobat de premierul Cioloş, nici de guvernul României, a fost trimis de către unul din miniştri. Deci din acest punct de vedere există nişte vicii de procedură. Pe fond însă trebuie să vedem cu adevărat ce anume trebuie protejat în zona Roşiei Montane. Eu sunt născut acolo, ştiu care sunt problemele şi mai ştiu că oamenii au trăit întotdeauna de pe urma mineritului. Nu există alte posibilităţi de ocupaţie în zonă. Deci cred că trebuie îmbinată o politică de păstrare a patrimoniului fără exagerări şi în acelaşi timp care să ne permită să exploatăm resursele pe care le avem", a spus Meleşcanu.

 

Ministrul de Externe a mai afirmat, referitor la protestele privind Roşia Montană, că fiecare cetăţean are dreptul să-şi exprime opinia, dar deciziile trebuie adoptate de Guvern şi Parlament.

 

"Trebuie să înţelegem un lucru: România este o ţară democratică, oamenii sunt liberi, dreptul de a protesta este un drept pe care îl are fiecare cetăţean, trebuie să ţinem cont de faptul că o manifestaţie reprezintă o opinie a unor oameni pe o temă, că e vorba de Roşia Montană, că e vorba de urşi, de orice altceva. Oamenii trebuie să aibă dreptul să-şi exprime opinia. Deciziile trebuie să fie adoptate de către Guvern, Parlament unde există o majoritate care îşi asumă răspunderea pentru guvernarea ţării", a afirmat Meleşcanu, vicepreşedinte ALDE, întrebat în legătură cu protestele privind Roşia Montană.

 

El a adăugat că există o problemă în faptul că statul român este dat în judecată de compania care deţine acţiuni la Roşia Montană.

 

"Deocamdată nu ştiu cum este situaţia cu lista UNESCO. Ştiu că pentru moment avem o mare problemă datorită faptului că statul român este dat în judecată de către compania care deţine acţiuni la Roşia Montană", a adăugat Meleşcanu.