Teodor MĂRIEŞ, URMĂRIRE CA ÎN FILME pe străzile Capitalei după maşina în care s-ar fi aflat ILIESCU
- Narcis Popescu
- 15 februarie 2017, 16:16
Teodor MĂRIEŞ, URMĂRIRE CA ÎN FILME pe străzile Capitalei după maşina în care s-ar fi aflat ILIESCU
Teodor Mărieş, liderul Asociaţiei 21 decembrie 1989, implicat în organizarea mitingului-maraton din Piaţa Universităţii, din 1990, a declarat la ieşirea de la discuţia pe care a avut-o cu Procurorul General că, exceptând dialogul avut cu acesta despre dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, a fost părtaş la o scenă halucinantă la ieşirea de la Parchet.
„Am avut o întâlnire pozitivă cu Procurorul General, am discutat mai multe chestiuni legate de Dosarul Revoluţiei şi Dosarul Mineriadei. Totul a descurs normal, noi aducând şi un martor la audieri, un ofiţer de miliţie care vine şi confirmă că într-un anumit judeţ încă din data de 12 iunie 90, într-un oraş mare, s-a primit ordin ca miliţia să se adune. Acolo le-au fost pregătite autobuze, pregătite salopete de mineri, şi bâte, ustensile, instumente. Ustensile, zice miliţianul; O las aşa că e mai bine”, a spus acesta.
Mai departe, Mărieş a afirmat că susţine nevoia de extindere a cercetărilor în mai multe judeţe. „Aş spune în toate judeţele, că deja lucrurile sunt rotunde în acest oraş”, a adăugat el.
„Fostul primar, unul dintre marii comandanţi ai poliţiei, ai miliţiei de atunci, respectiv unul dintre lideri FSN, a primit ordin de la un senator de azi. A primit dispoziţie să organizeze mişcarea miliţenească-frontistă. A primit ordin să acţioneze încă din 13 dimineaţa”, a completat Mărieş.
Totodată, Mărieş a relatat o scenă mai puţin previzibilă care s-a petrecut la ieşirea de la Parchet. Acesta a povestit cum în momentul părăsirii clădirii a sesizat că angajaţii instituţiei, aflaţi în preajma lui păreau neliniştiţi. Atmosfera agitată l-a stimulat pe acesta să intuiască faptul că urma să apară, în scurtă vreme, la Parchet, pentru audieri, o altă persoană care „ar fi fost bine” să evite intersectarea cu Mărieş.
„Ce s-a întâmplat astăzi este halucinant: la ieşirea din parchet, am sesizat o mare agitaţie. Ei zic că nu erau agitaţi, dar noi am sesizat. Şi dacă am văzut că e agitaţie, am zis că trebuie să fie cineva în zonă care este somnoros. Ne-am uitat în parcare, am depistat maşina, am venit, am tras aproape şi la un moment dat a ieşit un civil care le-a făcut semn să intre în parchet, dar au fugit cu maşina”.
Mărieş îşi continuă relatarea, povestind cum a încercat să afle cine este în maşina care sosise de puţină vreme, şi cum aceasta a demarat în viteză, ca ulterior, Mărieş să pornească în urmărirea acesteia. Totodată, acesta presupune că în maşina respectivă se afla Iliescu.
„Au luat-o după ei, am luat-o până la parcul Carol. Era clar că fug de noi hoţeşte şi hai să ne întoarcem înapoi că criminalul vine la locul faptei şi aşa a şi fost. Ne-am întors cu maşina şi aşa a şi fost. Nu s-au prins că e maşina noastră. Şi a apărut un Touareg. Ăsta îl are Măgureanu şi SPP-ul, toate prezumţiile sunt că era Ion Iliescu în ea. Şi atunci am, ieşit şi am zis: băieţi debarcaţi coletul, să vedem cine e audiat! Am calitate de parte vătămată în dosar, ca să nu mai vorbesc de Asociaţie.
Nimeni nu vrea să spună de la Parchet ce audieri urmau să aibă loc. Eu cred că această mârşăvie de a aduce la audieri inculpaţi fără ca victimele să ştie şi de a nu fi anunţate victimele pentru a participa la audieri, nu sunt făcute cu ştiinţa domnului procuror general Lazăr. Am sunat la cabinet şi am trimis unui domn consilier numărul maşinii, şi sper să aflăm cine era în ea”, a încheiat acesta.
Teodor Doru Mărieş este un activist civic anticomunist din Bucureşti, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie din Bucureşti şi politician român.
În mai 2011, Teodor Mărieş a câştigat procesul intentat statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe motiv că a fost urmărit şi supravegheat ilegal, în 1990.Curtea de la Strasbourg a decis ca România să-i plătească lui Mărieş daune morale în valoare de 6.000 de euro.