În cauza la care faceţi referire, constituită pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, având în vedere calitatea de militar aflat în misiune a uneia dintre persoanele implicate în accident, urmează ca, în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură penală şi ale acordurilor internaţionale (Acordul NATO – SOFA), autorităţile române competente să efectueze transferul de proceduri către autorităţile competente din Statele Unite ale Americii”, a precizat procurorul şef din cadrul Biroului de informare și relații publice din cadrul Parchetului General, Ramona-Daniela Bulcu, pentru publicaţia braşoveană mytex.ro. Ancheta va fi preluată, aşadar, de autoritățile americane, așa cum prevede Acordul NATO-SOFA.

În seara de 7 iulie, Costin Păunescu şi iubita lui, Agnes, se îndreptau spre Poiana Braşov, când un soldat american aflat la volanul unei maşini de teren i-a lovit frontal. Americanul cobora cu viteză mare din Poiana Braşov, a intrat pe contrasens şi a izbit puternic maşina care era condusă regulamentar.

Tatăl șoferului din mașina lovită, Costin Păunescu, a declarat că americanul era beat, având o alcoolemie de 0,65 în aerul expirat și de 1,3 la mie în sânge. „Era atât de beat că nu se putea ţine pe picioare. Era haotic, nu răspundea la întrebări”, a precizat acesta. Tânăra de 22 de ani are ambii plămâni perforaţi, patru coaste rupte şi sternul fisurat. A fost operată de urgenţă iar în prezent starea sa este stabilă.

Americanul a fost reţinut de către autorităţi, însă de la bun început se ştia că ar putea scăpa nepedepsit datorită imunităţii pe care o au soldaţii americani aflaţi pe teritoriul României.

Între timp, Costin Păunescu, celălalt şofer a făcut o petiţie online pentru ridicarea imunităţii soldaţilor americani. Peste 900 de oameni au semnat în favoarea victimei. „Pe data de 7.06.2015 un soldat american beat a provocat un accident grav în Braşov. Acest accident a avut 2 victime, dintre care o tânără de 22 de ani a fost rănită grav în zona toracică, având nevoie de o operaţie pentru a-i putea drena plămânii perforaţi. Datorită imunităţii, el va scăpa basma curată şi nu va fi cercetat. Haideţi să încercăm să nu lăsăm istoria să se repete ca în cazul lui Teo Peter!!! Propun semnarea unei petiţii pentru scoaterea imunităţii soldatilor americani aflaţi pe teritoriul României!!”, scrie Costin Păunescu, victima soldatului american, în petiţia online, care poate fi găsită pe internet, la adresa www.petitieonline.com/scoaterea_imunitatii_soldatilor_americani. (Aproape 10.000 de semnaturi pana in prezent)

Accident de la Braşov a readus în atenţie un  alt tragic eveniment rutier soldat cu decesul muzicianului Teo Peter, basistul şi fondatorul trupei Compact. În zorii zilei de 4 decembrie 2004, puşcaşul marin Cristopher Robert VanGoethem, urcat băut la volan, nu a acordat prioritate la intersecţia străzii Polone cu Bulevardul Dacia, spulberând taxiul în care se afla muzicianul.Vinovatul nu a fost pedepsit niciodată, ascunzându-se sub „pălăria“ imunităţii diplomatice. Taximetristul a scăpat cu viaţă, refuzând însă să se deplaseze la proces în Statele Unite ca să depună mărturie. Potrivit informaţiile furnizate atunci de Poliţia Capitalei, etilotestul făcut cetăţeanului american arată o valoare de 0,09 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. Christopher R. VanGoethem, atunci în vârstă de 31 de ani, a fost trimis imediat în SUA, la baza militară din Virginia de care aparţinea. VanGoethem a scăpat de acuzaţia de omor, în urma unui proces derulat în Statele Unite. La 1 februarie 2006, Curtea Marţială din statul Virginia l-a găsit vinovat pe american de adulter (n.r.- în momentul accidentului, acesta se afla în maşină cu iubita sa, deşi era căsătorit), achitându-l însă pentru acuzaţia de omor prin neglijenţă în legătură cu moartea muzicianului român Teo Peter. VanGoethem a mai fost găsit vinovat de declaraţii oficiale false în faţa anchetatorilor şi de obstrucţionarea justiţiei, pentru toate acestea primind o scrisoare de mustrare.