TENTATIVA EȘUATĂ DE LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. Ce s-a întâmplat de fapt și ce urmează
- Simona Stupar
- 16 iulie 2016, 17:22
O tentativă de lovitură de stat dată de o parte a forțelor armate, în urma căreia au murit 161 de oameni și au fost arestați 3.000 de soldați, este acum încheiată, a anunțat, azi, premierul turc, Binali Yildirim.
Într-un mesaj televizat, el a declarat că aceasta este o pată neagră pe obrazul democrației, iar cei care au pus la cale lovitura de stat „vor fi aduși în fața justiției, așa cum merită”.
Mai mult de 160 de oameni au murit, 1.440 sunt răniți și circa 2.800 de soldați sunt arestați, a explicat prim-ministrul. Datele vin după ce au avut loc mai multe explozii și schimburi de focuri de arme în Ankara și Istanbul, în timpul nopții.
Președintele Recep Erdogan a transmis un mesaj televizat, cerând oamenilor să se opună loviturii de stat, pe care a numit-o „trădare”.
Pe de altă parte, guvernul turc a acuzat, indirect clericul islamic Fethullah Gulen, exilat în SUA, că se află în spatele acestui atac, încercând să preia puterea. Premierul Yildirim a spus că orice țară „care este de partea lui Gulen nu va fi prietenă cu Turcia și va fi considerată în război cu Turcia”. Gulen se află în exil autoimpus în America. În același timp, secretarul de stat american John Kerry spune că SUA nu au primit recent nicio cerere de extrădare a clericului,
Kerry a cerut Turciei să-i prezinte dovezile pe care le are împotriva lui Fethullah Gulen. Aflat la Luxemburg, Kerry a declarat că SUA nu au primit nicio cerere de extrădare a liderului religios. Gulen a făcut și el o declarație pe temă șia spus că nu are nicio legătură cu evenimentele din Turcia și că el condamnă „în cei mai fermi termeni, tentativa de lovitură militară”.
Agenția turcă de stat spune că autoritățile au arestat 10 membri ai Curții Supreme, cea mai înaltă instanță administrativă, iar guvernul pare să continue arestarea mai multor oficiali din justiție, care ar avea legături cu Gulen. Agenția Anadolu, citată de The Guardian, spune că mandatele de arestare au fost emise pentru 48 de membri ai curții administrative și 140 de membri ai curții de apel. Aceeași sursă a informat că, în întreaga țară, au fost demiși din funcții 2.745 de judecători.
Recep Tayyip Erdoğan insistă că rămâne la putere, după o noapte întreagă, în care o facțiune a armatei a încercat să dea jos guvernul și să preia controlul.
Președintele s-a întors la Istanbuk la primele ore ale dimineții, din vacanța pe care o petrecea în stațiunea Marmaris, și a declarat imediat că este vorba despre o „încercare de a prelua puterea de către o minoritate din rândul forțelor armate”. Erdogan a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a apăra guvernul, ceea ce a condus la scena haotice, în care mii de protestatari erau în stradă, pe lângă tancurile armatei.
Mulți soldați s-au predat, în masă, în Istanbul, 50 de militari de pe Podul Bosfor din Istanbul și-au abandonat tancurile și au ieșit cu mâinile ridicate. Șeful forțelor armate, generalul Hulusi Akar, care ar fi fost luat ostatic, a fost eliberat.
În urmă cu puțin timp, șeful diplomației americane a făcut o declarație fermă de sprijin a lui Erodgan, în care John Kerry spunea: „SUA, fără ezitare, fără echivoc, cu fermitate, este de parte liderilor democratici, sprijină respectul pentru liderii aleși democrațic și procesul constituțional legal. Suntem alături de guvernul Turciai și înțelegem că acum lucrurile s-au calmat, ordinea se reinstaurează. Dar o facțiune militară insistă că va continua lupta și există informații că s-ar mai da lupte în Ankara, unde o clădire a complexului Parlamentului a fost bombardată astă-noapte.