Tentaculele mafiei, în protestele anti-lockdown din Italia

Tentaculele mafiei, în protestele anti-lockdown din Italia

În vreme de pandemie, mafia italiană aruncă în luptă tot arsenalul pentru a nu-și vedea afacerile ruinate.Inclusiv orchestrarea violențelor la protestele antiblocare din ultimele zile, relatează Politico.

Potrivit autorităților italiene, mafia a planificat și a orchestrat ample demonstrații în Napoli, care au degenerat în violențe și atacuri asupra poliției. Proteste similare au avut loc în toată țara în ultimele patru zile, zeci de proprietari de baruri și restaurante exprimându-și îngrijorarea că măsurile dure impuse de guvern pentru a stopa creșterea infectărilor cu covid-19 le vor distruge afacerile.

În timp ce frământările economice provocate de criză au oferit mafiei oportunitatea de a cumpăra pe doi bani firme afectate de restricții, revenirea la un nou lockdown nu e o veste bună pentru șefii crimei organizate. Și asta pentru că sporirea controalelor de către poliție lovește în libertatea mafiei de a-și dezvolta afacerile murdare. De altfel, conform unor estimări ale poliției, odată cu închiderea localurilor de noapte din Italia, venituril Camorrei obținute din droguri vor scădea cu până la 60%, mai scrie Politico.

Duminică, prim-ministrul Giuseppe Conte a anunțat o înăsprire suplimentară a măsurilor, inclusiv pentru baruri și restaurante. Campania, Lazio și Lombardia - cele trei regiuni cu cele mai multe cazuri de covid din Italia - au trecut deja la lockdown pe timpul nopții, în încercarea de a încetini ritmul de contagiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul protestelor organizate vineri la Napoli, poliția a identificat membri a patru familii ai Camorrei, bănuiți că se află în spatele violențelor. Protestatarii au aruncat cu pietre asupra poliției și au atacat carabinierii, distrugându-le mașinile cu bâte.

Procurorul-șef anti-mafie, Federico Cafiero De Raho, a declarat pentru Il Mattino că „200 de scutere erau la locul demonstrației și apoi, la un semnal convenit, au declanșat atacul asupra autorităților”.

"Violența a avut un grad de intensitate care nu corespunde proprietarilor de restaurante, nici lucrătorilor", a spus el, adăugând că protestatarilor pașnici li s-au alăturat membri ai unor grupări de extremă-dreapta și anarhiști. De Luca mai afirmat că protestul a fost coordonat pe rețelele de socializare.

Giuseppe Antoci, președintele Fundației Caponnetto, un centru de cercetare anti-mafia, susține că aceste clanuri mafiote se opun închiderii deoarece controalele poliției îi împiedică să mai ceară taxe de protecție și le diminuează banii obținuți din vânzările de droguri. ”Au fost devastați de primul blocaj", a spus el.

De asemenea, explică Antoci, clanurile mafiote folosesc protestele pentru a stimula furia și neîncrederea în stat. „Le convine să creeze un climat de conflict. Ele vor să arate că statul nu este acolo pentru oameni și ele se oferă să te ajute. Procedând astfel, își lărgesc rețeaua de aliați. Există riscul să ne întoarcem cu 30- 40 de ani în urmă, când capii mafiei erau considerați arbitri, care rezolvau problemele și disputele”.

Doi deputați din Napoli au făcut deja apel la guvern să ajute întreprinderile și persoanele care se luptă să supraviețuiască în această perioadă, pentru a preveni intervenția mafiei. Iar senatorul Nicola Morra, șeful comisiei anti-mafie din parlament, a avertizat că mafia poate trage pe spuza ei pandemia. „Acolo unde există lipsuri sociale care alimentează nemulțumiri, există un mod de a construi un mit. Mitul mafiotului bun din Camorra, care te protejează”.