Evenimentul Zilei > Politica > Tensiuni uriașe pe axa SUA-Turcia. Scandal-monstru petrecut la București
Tensiuni uriașe pe axa SUA-Turcia. Scandal-monstru petrecut la București

Tensiuni uriașe pe axa SUA-Turcia. Scandal-monstru petrecut la București

Scene incredibile la vârful diplomației mondiale petrecute chiar în România. Evenimentele desfășurate în București pe axa SUA-Turcia nu vor rămâne fără ecouri la nivel internațional.

Incident diplomatic la Constanța: adjunctul ambasadorului Statelor Unite la București, Abigail Rupp, a fost coborâtă de pe scenă de consulul Turciei la Constanța, în momentul în care diplomatul american se pregătea să rostească un discurs despre libertatea religioasă.

În exclusivitate pentru Europa FM, organizatorul evenimentului Muftiul Cultului Musulman din România își cere scuze pentru incident.
Incidentul, care a avut loc luni, s-a petrecut la un eveniment religios musulman. La un moment dat, pe scenă a urcat, pentru a-şi susține discursul, adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, însă imediat consulul Turciei la Constanța i-a spus că discursul domniei sale nu este în program. Adjunctul ambasadorului SUA la București a mulțumit publicului din sală și a părăsit scena.
„Ok. Vă mulţumesc pentru ospitalitate!”, au fost singurele cuvinte ale diplomatului american, notează Radio România Actualități.

În discursul pregătit, reprezentantul Guvernului american în România ar fi urmat să spună că Statele Unite susțin cu tărie promovarea libertății religioase, iar comunitatea musulmană de la noi este un exemplu remarcabil în Europa. Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, își cere scuze pentru incidentul diplomatic.

„Ne cerem scuze public față de reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București și nu vreau să creez o tensiune pe acest subiect. Dumnealor au fost invitații noștri și vor rămâne în continuare prieteni apropiați comunității noastre”, a declarat Iusuf Murat pentru Radio România Actualități.

Referitor la incident, Ambasada SUA la București transmite că Statele Unite consideră că libertatea religioasă este un drept universal al omului. La rândul său, Consulatul Republicii Turcia la Constanța susține că reprezentantul american nu a fost invitat la evenimentul de luni.