Evenimentul Zilei > International > Tensiuni între China și Vietnam. China vrea să pună mâna pe o zonă deosebit de bogată în resurse minerale din Marea Chinei de Sud
Tensiuni între China și Vietnam. China vrea să pună mâna pe o zonă deosebit de bogată în resurse minerale din Marea Chinei de Sud

Tensiuni între China și Vietnam. China vrea să pună mâna pe o zonă deosebit de bogată în resurse minerale din Marea Chinei de Sud

Autoritățile vietnameze acuză China de încălcarea legislației internaționale și a cerut unei nave de prospecții aflată în Marea Chinei de Sud să se îndepărteze din apele teritoriale ale țării.

Cele două țări se află în impas, existând de mult timp un dezacord cu privire drepturile de exploatare a apelor din zonă, foarte bogate în resurse naturale, deoarece chinezii pretind că le aparțin aproape în totalitate.
Totuși, comunitatea internațională a dat dreptate, în mare parte, celeilalte părți – reprezentate de Vietnam, Filipine, Indonezia, Malaezia, Taiwan și Brunei – invocând importanța libertății de navigație.
Vineri, Ministerul Afacerilor Externe al Vietnamului a criticat cea mai recentă situație creată de China, când nava de prospectare Haiyang Dizhi 8 și mai multe vase de escortă au intrat în apele sale teritoriale în „ultimele zile”, deși nu a oferit publicității date precise.
„Toată zona se află completamente în apele teritoriale ale Vietnamului”, se afirmă în declarație. Purtătorul de cuvânt al ministerului a adăugat că autoritățile vietnameze i-au contactat de mai multe ori pe chinezi, pe diferite canale diplomatice, „pentru a protesta” contra acțiunii respective.
Vietnamezii „le-au cerut insistent să… retragă toate aceste nave din apele teritoriale ale Vietnamului și să i se respecte suveranitatea”.
Deși chinezii nu au confirmat prezența navei în Marea Chinei de Sud, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a declarat miercuri că speră ca Vietnamul „să poată respecta jurisdicția reală a Chinei… asupra apelor respective”.
„Sperăm că partea vietnameză poate… să se abțină de la măsuri care ar putea complica situația”, a declarat purtătorul de cuvânt Geng Shuang.
În luna iunie a anului curent, o navă sub pavilion chinez și o barcă de pescuit din Filipine s-au ciocnit în Marea Chinei de Sud, spre stupefacția cetățenilor filipinezi. Autoritățile de la Manila au acuzat nava chineză că i-a lăsat în voia apelor pe cei 22 de membri ai echipajului filipinez.
China a răspuns declarând că nava acestora „s-a lovit” de vasul chinez și a încercat o operațiune de salvare – dar „marinarii se temeau că vor fi asediați de alte bărci de pescuit filipineze”.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.