Tensiuni între cele două Corei: Phenianul comunist ameninţă Seulul cu represalii dacă aprinde luminiţele de Crăciun

Tensiuni între cele două Corei: Phenianul comunist ameninţă Seulul cu represalii dacă aprinde luminiţele de Crăciun

Autorităţile din Coreea de Nord comunistă au ameninţat că vor stinge luminiţele din bradul uriaş de Crăciun, pe care Coreea de Sud vrea să le aprindă în apropiere de frontiera ce desparte cele două ţări. Regimul de la Phenian şi-a avertizat în acest sens inamicul din sud să se aştepte la "consecinţe neaşteptate" dacă nu renunţă la ideea de a lumina bradul de pe dealul Aegibong, conform tradiţiei anuale.

Coreea de Sud va purta "întreaga responsabilitate", susţin autorităţile comuniste de la Phenian. Comuniştii nord-coreeni consideră că aprinderea luminilor în bradul de Crăciun este un act de propagandă întrucât ele vor putea fi văzute foarte bine de pe malul nord-coreean, din oraşul de graniţă  Kaesong, relatează "Daily Mail".

Phenianul duce în aceste zile o adevărată campanie împotriva demersului Coreei de Sud, pe un site comunist planul celor din sud fiind calificat drept o tentativă de provocare la adresa Nordului şi de declanşare a unui conflict psihologic împotriva  regimului de la Phenian.

Coreea de Sud intenţionează să aprindă 100.000 de luminiţe în bradul înalt de 30 de metri, pe dealul Aegibong, aflat la câţiva kilometri de graniţa cu Coreea de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai probabil, Coreea de Nord se teme că aprinderea becurilor va fi perecepută ca un semn de influenţă din Sud şi va slăbi controlul ideologic al regimului comunist asupra poporului.

Seulul suspendase din 2003 ceremonia de aprindere a luminilor de Crăciun, din cauza relaţiilor tensionate cu Phenianul. Seulul a revenit la vechea tradiţie anul trecut, după ce artileria de coastă a Phenianului a deschis focul asupra unei insule din Marea Galbenă, incident în care şi-au pierdut viaţa doi civili sud-coreeni şi doi puşcaşi marini din Sud.