Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. STARE de RĂZBOI la HOTARELE României. S-a instituit LEGEA MARŢIALĂ

Autor: | | 4 Comentarii | 26736 Vizualizari

UPDATE. Cele trei nave ucrainene arestate duminică de Rusia în largul coastelor Crimeei sunt ţinute în portul Kerci, relatează luni agenţia de presă Reuters. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat luni că va propune parlamentului de la Kiev să instituie legea marţială după ce armata rusă a atacat şi a arestat trei nave ale Forţelor navale ucrainene în Marea Neagră, relatează Reuters.

UPDATE 4. Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat luni Ucraina că recurge la "metode periculoase" în strâmtoarea Kerci, la o zi după un incident fără precedent care a dus la capturarea a trei nave ucrainene de către marina rusă, informează AFP şi TASS.

„A avut loc o încălcare şi au fost utilizate metode periculoase. Aceasta putea să creeze şi a creat o ameninţare şi riscuri pentru deplasarea normală a navelor în acest coridor maritim”, între Marea Azov şi Marea Neagră, a declarat Lavrov.

Potrivit ministrului de externe rus, "provocarea" din strâmtoarea Kerci a avut loc "la ordinul direct" al conducerii Ucrainei. "Atunci când partea ucraineană a planificat această provocare, în mod sigur ea a luat în calcul avantajele suplimentare pe care doresc să le obţină din această situaţie, ţinând cont de faptul că SUA şi Europa, ca întotdeauna, vor lua partea provocatorilor", a susţinut Serghei Lavrov, potrivit TASS.

El a afirmat că Rusia inspectează navele din Marea Azov în conformitate cu acordurile internaţionale. „Am auzit că UE, prin reprezentanţii diplomaţiei sale, a declarat că aşteaptă de la Rusia oprirea inspecţiilor la navele din Marea Azov. Aceste inspecţii se desfăşoară în conformitate totală cu acordurile existente, inclusiv cu Ucraina”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a declarat că Federaţia Rusă nu este îngrijorată de posibilitatea introducerii unor sancţiuni împotriva ei din cauza situaţiei din strâmtoarea Kerci. „Acest lucru a încetat demult să ne îngrijoreze. (...) Este greu de sperat că am putea influenţa oameni care nu doresc decât să caute noi şi noi motive pentru a face presiuni asupra Rusiei”, a subliniat acesta.

UPDATE 3. Turcia este îngrijorată de tensiunile dintre Moscova şi Kiev în Marea Neagră şi îndeamnă la evitarea escaladării acestora, a subliniat luni Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, informează AFP.

„Aflăm cu îngrijorare veştile conform cărora a fost deschis focul asupra unor nave ucrainene şi că există răniţi", a declarat diplomaţia turcă într-un comunicat, care nu menţionează deloc Rusia, aliat apropiat al Turciei. "Îndemnăm la acţiuni de bun simţ şi de moderaţie, pentru a evita escaladarea şi pentru respectarea legislaţiei internaţionale”, continuă comunicatul.

UPDATE 2. România a reacţionat oficial în urma incidentului dintre Ucraina şi Federaţia Rusiă . „Suntem profund preocupați de evenimentele din Marea Azov. Agresiunea și violarea dreptului internațional subminează securitatea în întreaga regiune. România susține pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și dreptul de a-și utiliza apele teritoriale”, se arată într-un comunicat postat pe contul oficial de Twitter de către Ministerul de Externe al României.

Doliu URIAS in lumea filmului! S-A STINS in urma cu putin timp... Vestea a fost un SOC pentru TOTI

Pagina 1 din 2