Evenimentul Zilei > Politica > Tensiune maximă în PNL! Variantele lui Iohannis de premier încurcă toate planurile (SURSE)
Tensiune maximă în PNL! Variantele lui Iohannis de premier încurcă toate planurile (SURSE)

Tensiune maximă în PNL! Variantele lui Iohannis de premier încurcă toate planurile (SURSE)

Scenariul anticipatelor nu mai este de actualitate în PNL iar liberalii se văd acum nevoiți să vină cu o propunere de premier care să fie acceptată în Parlament. În acest moment, sunt vehiculate mai multe variante iar Klaus Iohannis trebuie să vină urgent cu o soluție.

Decizia CCR a încurcat total planurile lui Klaus Iohannis de a declanșa alegerile anticipate. La aceasta s-a mai adăugat și criza provocată de Coronavirus, care l-a pus pe șeful statului în poziția de a renunța la dorința de a provoca alegeri înainte de termen. Explicația este simplă: președintele nu mai putea ocupa agenda publică cu subiecte precum anticipatele în condițiile în care în România subiectul unei posibile epidemii de coronavirus generează o adevărată panică în rândul populației.

În acest moment, surse din PNL, spun că una dintre variantele de premier cele mai vehiculate este cea a unui tehnocrat. Ipoteza este întărită de declarațiile venite dintre liderii PSD care au spus răspicat că nu vor accepta o nominalizare venită din rândul liberalilor. ”Nu vom propune un candidat la Cotroceni pentru că președintele s-a antepronunțat și nu are rost să propunem un candidat de la PSD. Excludem să susținem un premier PNL. Nici pe Nicolae Ciucă, dacă în spatele lui se ascunde PNL”, a comentat Marcel Ciolacu decizia retragerii lui Orban.

Și Victor Ponta, liderul Pro România, speră că președintele Klaus Iohannis va nominaliza un tehnocrat pentru funcția de premier. „Să pună o persoană nepolitică, un profesionist care să-şi facă o echipă de profesionişti, nu miniştri care în fiecare moment, în loc să muncească pentru transporturi, sănătate, educaţie, se gândesc la partid şi unde îi pune partidul şi să încercăm să ameliorăm, să atenuăm rezultatele crizei în care ne aflăm”, a spus Ponta.

Pe de altă parte, surse politice au explicat că un tehnocrat nu este chiar pe placul marii majorități din PNL. Sursele menționate sunt de părere că o astfel de variantă nu ar avea putere în mod real în Parlament. În plus, liberalii nu au dat uitării episodul cu Dacian Cioloș, când Președintele a dat putere deplină unui premier tehnocrat, care ulterior nu şi-a asumat relaţia cu PNL iar partidul a pierdut drastic din procente.

Alte variante de premier din rândul PNL, precum Raluca Turcan nu sunt considerate ca fiind fezabile. În primul rând, Klaus Iohannis nu-și mai permite continuarea discuțiilor pe anticipate în condițiile în care cetățenii sunt preocupați de subiectul coronavirusului iar viitorul Guvern trebuie să se concentreze urgent pe gestionarea unei posibile crize în acest sens și nicidecum pe o temă care nu mai are aproape deloc susținere publică.

Sursele politice au mai adus în discuție și culoarea Cabinetului. Se ia în calcul varianta unui guvern monocolor al PNL cu susținere negociată în Parlament sau cooptarea la guvernare a USR și PLUS.

Dacă în momentul de față situația nu este clară, un lucru este însă cert: numele premierului trebuie tranșat cât mai urgent posibil. Sursele menționate au susținut că Iohannis trebuie să vină urgent cu o soluție confortabilă pentru liberali mai ales că pentru astăzi au fost convocate consultări cu partidele după ce Ludovic Orban a renunțat la calitatea de premier desemnat.