Un expert în somn a dezvăluit că se pot face economii cu o spălare cu apă mai rece, menținând în același timp curățenia. Însă, care este temperatura perfectă?
Chris Tattersall, expert în somn și director general al Woolroom, a declarat anterior pentru Express.co.uk cât de des ar trebui spălate așternuturile și la ce temperatură.
„Spălarea lenjeriei de pat este o sarcină care ar trebui efectuată o dată pe săptămână. Dar care poate fi extinsă la două săptămâni. Asta în cazul în care nu dormiți în pat în fiecare seară”, a spus Chris.
Spălarea lenjeriei de pat
Acest lucru se face pentru a spăla acumularea de piele moartă, transpirație, uleiuri corporale, murdărie și acarieni. Chris a dezvăluit: „Toată pielea moartă și uleiul de corp, combinate cu transpirația ta în timp ce dormi, sunt absorbite de lenjeria de pat. Iar asta o transformă într-un teren de reproducere pentru acarieni”.
Dacă suferiți de iritații ale ochilor și vă curge nasul, este posibil ca patul să fie plin de acarieni invizibili pentru ochi.
În ceea ce privește temperatura exactă de spălare, Chris a declarat: „Când vine vorba de spălare, aceasta ar trebui făcută la o spălare obișnuită la 40 de grade.”
Nu numai lenjeria trebuie curățată
În plus față de curățarea lenjeriei de pat, este important să curățați și plapuma și protecția saltelei.
„În ceea ce privește plapumele și protectoarele de saltea, acestea au o durată de viață de aproximativ cinci ani. Deși acest lucru va fi determinat de fibrele utilizate în plapumă.”, a mai declarat Chris.
Reprezentanții Lenor au confirmat că „o temperatură bună pentru spălarea lenjeriei de pat este de 40 de grade”. Cu toate acestea, o spălare la 60 de grade „va distruge mai bine germenii. Și ar trebui folosită dacă cineva din casă a fost bolnav”.
Așternuturile de mătase
Dacă aveți cearșafuri de mătase, materialul delicat trebuie probabil „spălat manual”. Deoarece cearșafurile de mătase nu agreează temperaturile ridicate. Acestea trebuie spălate în apă călduță de 30 de grade sau mai puțin.
„Umpleți un recipient mare sau baia cu apă călduță... asigurați-vă că nu spălați cearșafurile de mătase împreună cu alte articole pentru a evita deteriorarea fibrelor.”, au mai explicat reprezentanții Lenor.
Adăugați detergentul și balsamul de rufe în baia călduță, apoi trebuie să amestecați cu mâinile și apoi să adăugați așternuturile de mătase.
„Înmuiați așternuturile timp de câteva minute înainte de a le scoate și a le clăti cu apă proaspătă”, au mai spus reprezentanții Lenor. „Pentru a vă usca așternuturile, stoarceți ușor excesul de apă și evitați răsucirea sau stoarcerea. Dacă nu puteți să vă uscați așternuturile, întindeți-le pe un prosop curat și de culoare deschisă.”, informează express.co.uk