Sancțiuni și mai dure pentru televiziunile propagandiste din Republica Moldova

Sancțiuni și mai dure pentru televiziunile propagandiste din Republica Moldova

Televiziunile din Republica Moldova, a căror licență a fost suspendată, nu vor putea activa nici după expirarea stării de urgență. Decizia a fost luată pe 27 decembrie, de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din cadrul Agenției de Investiții.

Televiziuni fără licență, în Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău au anunțat, pe 17 decembrie, că mai multe canale de televiziune din Republica Moldova vor fi interzise temporar. Motivul: difuzarea de „informaţii incorecte” despre ceea ce se întâmplă în ţară şi în războiul Rusiei din Ucraina. Pe 27 decembrie, însă, s-a luat decizia ca aceste posturi să rămână în afara grilei și după expirarea stării de urgență.

Canalele care și-au pierdut licența sunt: Primul în Moldova, Accent TV, NTV, TV6, Orhei TV, Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, RTR Moldova, Canal 2 și Canal 3. Acestea aparțin companiilor: Telesistem TV, Media-Resurse, Archidoc Group, Media Pro Group, General Media Group Corp, Telestar Media”, menționează Agenția de Investiții.

Publika TV

Sursa foto: Wikipedia

Canalele - dintre care unele emit în limba română şi altele în limba rusă - sunt strâns legate de politicianul şi omul de afaceri Ilan Şor, care a fugit din ţară în 2019 după alegerea preşedintei Maia Sandu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ilan Șor

Ilan Șor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Televiziuni fără licență. Decizia Consiliului din 27 decembrie

Prin decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională (Procesul Verbal nr. 2 al ședinței Consiliului din 27 decembrie 2023), se impune sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor:

Telesistem TV, Media-Resurse, Archidoc Group, Media Pro Group, General Media Group Corp, Telestar Media”, menționează Agenția de Investiții. Potrivit Agenției de Investiții, acțiunea se impune „drept urmare a constatării de către Consiliu a investițiilor realizate în domeniile de importanță pentru securitatea statului de către persoanele juridice enumerate”.

Motivarea Comisiei pentru Situații Excepționale

Potrivit Comisiei pentru Situații Excepționale, decizia a fost luată în scopul protejării spaţiului informaţional naţional şi prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informaţiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice şi juridice supuse sancţiunilor internaţionale.

CSE a făcut, de asemenea, referire la „multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancţiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naţionale, dar şi a războiului din Ucraina”.

Maia Sandu: Securitatea statului, pusă în pericol de fugari

Preşdinta Maia Sandu a reacţionat, pe 17 decembrie, la decizia CSE şi a arătat că ea se bazează pe constatările Consiliului Audiovizualului. „Păstrarea păcii şi stabilităţii în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar.

Ce spune vicepremierul Republicii Moldova despre candidatura la prezidențialele din România a Maiei Sandu

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Iar protejarea spaţiului informaţional naţional este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancţiunilor internaţionale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului şi viaţa liniştită a cetăţenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiţie”, a declarat Maia Sandu.