Parlamentul a validat, ieri, prin vot secret cu bile, noul Consiliu de Administrație (CA) al Societății Române de Televiziune (SRTV).
Noul Consiliu de Administrație al SRTV, care întrunește reprezentanți ai tuturor partidelor și structurilor politice parlementare, dar și pe cei ai Guvernului și ai Administrației Prezidențiale, a primit 327 de voturi „pentru” și 14 „împotrivă”. Alături de personalități cunoscute ale vieții publice, dar și de nume noi, parlamentarii i-au rezervat un loc în Consiliul de Administrație al TVR reprezentantului PP-DD Eduard-Călin Dumitrașcu, un personaj cu avere dubioasă, prezentat de o parte a presei drept „Șantajistul de la OTV”.
Membrii titulari în CA al SRTV sunt: Stelian Tănase - PNL, Andrei Muraru - PNL, Claudiu Brânzan - PSD, Cătălin Blebea - PSD, Radu Carp - PDL, Adrian Bucur - PC, Gabriela Surugiu - Administrația Prezidențială, Corneliu Calotă - Guvern, Debreczeni Hajnalka - UDMR, Raico Cornea - Minorități naționale și Eduard Dumitrașcu - PP-DD.
Dumitrașcu este cel de-al 13-lea pe lista membrilor Consiliului de Administrație al TVR, într-o ierarhie făcută după criteriul imaginii publice a respectivului, care trebuie să respecte acea minimă moralitate de care este nevoie atunci când vorbim de televiziunea publică.
Un „mister” pentru ANI
Candidatul PP-DD poate fi subiectul unui extemporal pentru inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Pe 1 mai 2012, când a candidat pentru președinția Consiliului Județean Buzău, Eduard Călin Dumitrașcu a depus o declarație de avere în care afirmă că nu are nici casă, nici mașină, nici terenuri, nici conturi bancare și, mai ales, niciun fel de venituri, nici el, nici soția, deși au și un copil în întreținere. Cinci luni mai târziu, a candidat pentru un post de deputat și a depus încă o declarație de avere, la fel de „imaculată”. Eugen Nicolicea, actualul ministru pentru Relația cu Parlamentul, a fost contracandidat al lui Dumitrașcu la alegerile din 2012. „Măcar coșul zilnic trebuie să îl fi avut de undeva, că mie mi s-a părut destul de gras și umflat pentru niște venituri 0. Are nevastă, copil, merge cu mașini și, la el ... venituri 0. Nu vă mai povestesc că avea banere mai multe decât restul candidaților. Când a candidat, am zis la televizor că ori este infractor, ori este milog. Pentru că este infractor, dacă a trăit din bani negri, sau milog, dacă a trăit din mila publică. Mă mir că ANI, care de obicei se sesizează, nu verifică dacă are avere ilicită”, ne-a declarat ministrul Eugen Nicolicea. De menționat că Dumitrașcu s-a declarat și unic acționar și administrator la o firmă de consultanță, „Muntenia Servicii Generale SRL”, firmă care figurează însă cu cifra de afaceri 0 în singurul bilanț afișat pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor.
Acuzații de șantaj
Presa a relatat că mai multe personalități publice l-ar fi reclamat pentru șantaj pe Dumitrașcu, „investigator OTV” și președinte al unei televiziuni online. Deputatul PDL Stelian Fuia povestește că Dumitrașcu ar fi venit la el în campania pentru alegerile locale și i-ar fi spus că are comandă „să-l lovească”, dar că ar putea „întoarce armele”. Povestea deputatului șantajat a fost prezentată, în amănunt, de ziarul Ring: „Mi-a scris o sumă pe hârtie (100.000 de euro – n.r.) și eu am zis că banii ăștia nu-i dau. Apoi a făcut o serie de emisiuni împotriva mea”, a povestit, pentru Ring, deputatul Fuia.
La întrebările Ring referitoare la aceste acuzații, Dumitrașcu a răspuns sec: „Ați greșit destinatarul”. Aceeași publicație a relatat că Dumitrașcu ar fi făcut presiuni și asupra lui Cristian Poteraș, primarul de atunci al sectorului 6, dar că acesta nu ar fi cedat și i-ar fi reclamat la CNA, pentru calomnie, pe Dumitrașcu și pe OTV. Eduard Dumitrașcu nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.
Calendarul „după Dumitrașcu” are 372 de zile
„Catindatul” PP-DD a devenit cu adevărat celebru în 2012, atunci când a „propus” lungirea perioadei de revoluție a Pământului în jurul Soarelui. În 2012, el a împărțit alegătorilor din Colegiul 6 pentru Camera Deputaților de la Buzău o serie de calendare în care a lungit anul la 372 de zile, cu toate lunile anului lungi de 31 de zile, inclusiv februarie. Mai mult, toate lunile anului de pe calendarul în care Dumitrașcu se prezenta drept „Justițiarul tău în Parlamentul României” încep într-o zi de marți.