Telescopul James Webb dezvăluie noi mistere. Cercetătorii au descoperit cea mai veche galaxie

Noi mistere ale Căii Lactee. Sursa Foto: NASA

Telescopul James Webb dezvăluie noi mistere ale Universului. Oamenii de știință au descoperit o galaxie a cărui proces de formare a stelelor a încetat cu aproximativ 13,1 miliarde de ani în urmă, adică la 700 de milioane de ani după Big Bang

Telescopul James Webb a devenit operațional în 2022. De atunci a cotribuit semnificativ la descoperirile despre univers. Oamenii de știință au anunțat miercuri că telescopul spațial a identificat o galaxie care a încetat să mai existe încă de pe vremea când universul avea doar 5% din vârsta pe care o are acum.

Telescopul spațial James Webb a identificat o nouă galaxie

De asemenea, telescopul James Webb a identificat o galaxie a cărui proces de formare a stelelor a încetat cu aproximativ 13,1 miliarde de ani în urmă, adică la 700 de milioane de ani după Big Bang, exploza care a dat naștere universului.

„Galaxia pare că a trăit rapid şi intens şi apoi a încetat să formeze stele foarte repede. În primele câteva sute de milioane de ani ale istoriei sale, universul a fost violent şi activ, cu mult gaz în jur pentru a alimenta formarea stelelor în galaxii.

Acest lucru face ca descoperirea să fie deosebit de intrigantă şi interesantă", a declarat astrofizicianul Tobias Looser de la Institutul Kavli de Cosmologie din cadrul Universităţii Cambridge, autorul principal al studiului publicat în revista Nature.

Telescopul spațial James Webb dezvăluie noi mistere ale Căii Lactee. Sursa Foto: NASA

Galaxia descoperită are între 100 de milioane și un miliard de stele

Cercetătorii susțin că galaxia descoperită de telescopul James Webb este de mici dimensiuni și cuprinde între 100 de milioane și un miliard de stele. Acest lucru înseamnă că face parte din vecinătatea galaxiei Micul Nor al lui Magellan, situată lângă Calea Lactee.

„Odată ce formarea stelelor se încheie, stelele existente mor şi nu sunt înlocuite. Acest lucru se întâmplă într-o manieră ierarhică, în ordinea greutăţii stelare, deoarece cele mai masive stele sunt cele mai fierbinţi şi strălucesc cel mai intens şi, ca urmare, au cele mai scurte vieţi", a menționat astrofizicianul Francesco D'Eugenio de la Institutul Kavli, coautor al studiului.

Cercetătorul a sublinat că stelele a căror greutate se apropie de cea a Soarelui au durată de viață de până la 10 miliarde de ani.

Telescop NASA James Webb. Sursa foto: Juan Bautista Ruiz Páramo | Dreamstime.com

Telescopul James Webb, mai performant decât predecesorul Hubble

„Stelele care au masa aproximativ egală cu cea a Soarelui trăiesc aproximativ 10 miliarde de ani. Dacă această galaxie a încetat să formeze stele în momentul în care am observat-o, astăzi nu ar mai avea stele asemănătoare Soarelui. Cu toate acestea, stele mult mai puţin masive decât Soarele pot trăi trilioane de ani, aşa că vor continua să strălucească mult timp după ce formarea stelelor a încetat", a precizat astrofizicianul.

Oamenii de știință au mai precizat că galaxia descoperită cu ajutorul telescopului James Webb a cunoscut o explozie de stele nou formate pe o perioadă de 30 până la 90 de milionae de ani, după care procesul a încetat subit. O explicație ar putea fi existența unei găuri negre supermasive situată în centrul galactic, ori un alt fenomen numit feedback, o serie de explozii de energie din stele nou formate.

„În mod alternativ, gazul poate fi consumat foarte rapid prin formarea stelelor, fără a fi reumplut imediat cu gaz proaspăt din împrejurimile galaxiei, ceea ce duce la înfometarea galaxiei", a mai spus Looser. Telescopul James Webb deținut de spația americană NASA este mai performant decât predecesorul Hubble, potrivit Agerpres.