Compania Telekom România riscă să fie exclusă de la licitația 5G, ce este programată pentru finalizare la sfârșitul acestui an, din cauza faptului că nu și-a rezolvat problemele referitoare la semnalul rețelei de telefonie mobilă. Cu toate că a fost sancționată deja pentru neregulile în cauză, firma al cărei pachet majoritar de 54% de acțiuni este deținut de Orange spune că în ultimul timp s-a concentrat pe fuziunea cu gigantul de telecomunicații mobile amintit.
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a lansat, în urmă cu două săptămâni, o licitație 5G, programată pentru a fi finalizată la sfârșitul anului 2021, ce se referă la alocarea a 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile. Potrivit informațiilor prezentate în presă în urmă cu aproximativ paisprezece zile, cumpărarea întregului pachet prevăzut în licitație la prețul de pornire ar conduce la obținerea sumei de 72,5 milioane de euro.
Potrivit actului normativ privind rețeaua 5G, adoptat de Senat în vara acestui an, ansamblul se referă la „adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării”.
Telekom vrea să participe la licitația 5G
Potrivit unor surse din domeniul telecomunicațiilor, Telekom dorește să participe la licitația pentru rețelele 5G. Numai că, potrivit caietului de sarcini aferent acesteia, compania trebuie să îndeplinească o serie de obligații referitoare la aria de acoperire și dezvoltare.
În ceea ce privește, de exemplu, banda de 800 MHz, compania trebuie să asigure acoperirea a 95% din populația din 56 de localități din țară, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbit/s și o probabilitate de 95% a recepţiei indoor. Condițiile amintite anterior trebuie respectate din data de 31 decembrie 2023 până pe data de 5 aprilie 2029, atunci când se încheie perioada de valabilitate a licenței. Firma Telekom riscă să piardă, însă, licitația.
Probleme cu semnalul clienților
Motivul? Compania nu respectă un criteriu eliminatoriu pentru licitația 5G, anume îndeplinirea planului de acoperire pe licențele vechi. În urmă cu peste nouă luni de zile, ANCOM i-a aplicat firmei la care sunt conectați peste 3, 5 milioane de români, o sancțiune în valoare de 700.000 de lei din cauza absenței semnalului.
Nici în prezent, după două sancțiuni aplicate consecutiv, Telekom nu și-a rezolvat problemele privind acoperirea în rețeaua de telefonie mobilă, au precizat surse bine informate din domeniul telecomunicațiilor pentru romaniatv.net.
Mai mult decât atât, un reprezentant al firmei care, de la data de 1 septembrie 2021, are un nou director executiv, anume Dina Tsybulskaya, măsură ce survine desprinderii dintre Telekom Romania Mobile Communications S.A. (TKRM) și Telekom Romania Communications S.A. (TKR), a recunoscut că obiectul sancțiunilor anterioare nu a fost remediat din cauza unor acțiuni concentrate pe fuziunea companiei cu Orange.
„Sunt investiţii în curs peste tot. Eu ştiu cât s-au făcut din ele? N-aş putea să vă spun acum. Ultimele luni au fost foarte închise în comunicare datorită tranzacţiei. N-ai voie să faci multe declarații pe niciun subiect”, a declarat Borbèly Kàroly, Public Affairs Director al Telekom, pentru sursa citată.
Telekom refuză să comenteze situația
De altfel, reprezentanții Telekom au fost contactați pentru mai multe lămuriri cu privire la amenda cu care a fost sancționată compania și pentru a explica dacă, în contextul actual, prețurile abonamentelor clienților ar putea să crească.
„Mulțumim pentru interes şi solicitare. La acest moment, compania nu dorește să comenteze. Dacă vom avea ceva de comunicat, vom reveni către dumneavoastră”, a răspuns Telekom România.
Compania a fost amendată la începutul acestui an, precum și în anul 2020 pentru neîndeplinirea serviciilor de acoperire a rețelei mobile. „Conform măsurătorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,27% din totalul populației, Vodafone Romania – 98,16%, RCS&RDS – 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications – 97,25%. (…)
Astfel, Telekom Mobile a fost sancţionat cu amendă în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligațiilor de acoperire în cadrul licențelor pe care le acordăm operatorilor și care permit furnizarea de servicii de comunicații electronice reprezintă o pârghie legală prin care Autoritatea poate stimula creșterea gradului de acoperire cu servicii de comunicații electronice“, a mai precizat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.
Pentru a câștiga licitația ce va începe cel mai târziu pe data de 25 noiembrie 2021, Telekom trebuie să asigure acoperire pentru cel puțin 98% din populație.