Atac cibernetic major! La ce risc sunt expuși utilizatorii aplicației de mesagerie

Atac cibernetic major! La ce risc sunt expuși utilizatorii aplicației de mesagerie

Serviciul de mesagerie criptată Telegram a fost victima unui atac cibernetic major care pare să fi provenit din China, a anunţat joi pe Twitter cofondatorul Telegram, Pavel Durov, care a făcut o asociere cu protestele care au loc zilele acestea la Hong Kong, transmite AFP.

Serviciile Telegram au fost folosite pe scară largă în ultimele zile de manifestanţii din Hong Kong pentru a evita supravegherea online şi a-şi coordona acţiunile împotriva unui proiect de lege ce vizează autorizarea extrădărilor către China continentală.

Miercuri, acest protest a generat cele mai ample violenţe de stradă de la retrocedarea către China a fostei colonii britanice, în 1997, poliţia intervenind cu gloanţe de cauciuc şi gaz cu piper asupra manifestanţilor care au ocupat principalele bulevarde şi au încercat să intre în clădirea parlamentului.

Miercuri seara, Telegram a anunţat că a fost victima unui „puternic” atac de tip DDos - constând în suprasolicitarea cu cereri de comunicare externe a unui server cu scopul de a-l bloca -, avertizând că mulţi dintre utilizatori ar putea avea probleme de conectare.

Solicitările de comunicare au provenit în special din China, a afirmat joi Durov, evocând o legătură cu evenimentele de la Hong Kong.

„Din punct de vedere istoric, toate atacurile tip DDos cu care ne-am confruntat provenind de la un actor statal de acest nivel (200-400 Gb pe secundă de cereri inutile) au coincis cu manifestaţii la Hong Kong (organizate via #telegram)”, a scris Durov, adăugând că situaţia de miercuri „nu a fost o excepţie”.

Serviciul de mesagerie Telegram, cu cartierul general în Dubai, are peste 200 de milioane de utilizatori pe plan mondial şi oferă un nivel ridicat de confidenţialitate pentru schimbul de mesaje text, fotografii şi clipuri video, permiţând de asemenea efectuarea de apeluri vocale criptate.

 

Ne puteți urmări și pe Google News