Telefoanele inteligente dau dureri de cap FBI! Mai putem avea vreun secret?

Telefoanele inteligente dau dureri de cap FBI! Mai putem avea vreun secret?

Atacul terorist de la baza militară americană de la Pensacola continuă să agite apele în Statele Unite.  Nu e vorba, însă, de mersul anchetei sau de delicata problemă a terorismului islamic, ci de o chestiune care privește pe toată lumea- criptarea telefonelor inteligente. Și oare chiar e de  mirare că serviciile secrete folosesc interesul public ca să justifice accesul neîngrădit la toate informațiile de care au sau ar putea avea nevoie?

Scandalul l-a declanșat procurorul general al Statelor Unite William Barr, cu patru luni în urmă, acuzând Apple că nu a ajutat FBI-ul să decripteze cele două iPhone-uri ale lui Mohammed Saeed Alshamrani,  teroristul de la Pensacola, scrie Claude Barfield pe site-ul nationalinterest.com. Potrivit ziaristului american, atacul procurorului general al SUA părea încă de la început ușor ciudat. Dacă ar fi fost vorba de modele mai vechi de telefoane inteligente, FBI ar fi putut scăpa de orice problemă plătind unei firme specializate să spargă criptarea.

În cazul unor telefoane de ultimă generație, însă, foarte probabil nici măcar cei de la Apple nu ar fi putut fi de prea mult ajutor. Ultimele evoluții din acest scandal par să arate că nu ancheta de la Pensacola era motivul nervozității lui Barr, ci cu totul altceva. Deși FBI anunță că a reușit să decripteze telefoanele, „Barr încă atacă Apple pentru criptarea iPhone”.

Oficial, procurorul general al SUA și directorul FBI, Christopher Wray, spun că au avut nevoie de foarte mult timp pentru a “sparge” telefoanele  și asta a întârziat ancheta.

Ne puteți urmări și pe Google News

În această ordine de idei. Barr susține că Apple nu numai că nu a ajutat ancheta, dar compania a acționat pentru a-și proteja interesele de afaceri, fără să țină cont de pericolele care planează asupra populației. În replică, Apple susține că a furnizat toate fișierele la care a avut acces și a oferit continuu  „asistență tehnică” pentru birourile FBI din Jacksonville, Pensacola și New York”.

Cum e greu de crezut că Apple își permite să se joace cu lucruri atât de serioase în Statele Unite, cel mai probabil atacul lui Barr  are alt scop, acela de a solicita o legislație care să oblige companiile de IT să o lase mai moale cu criptarea.