Telecomanda cu bacterii

Telecomanda cu bacterii

Nu puneţi mâna la gură după ce folosiţi maşina de spălat sau portofelul şi nu mâncaţi popcorn cu mâna în care ţineţi telecomanda.

Majoritatea obiectelor pe care puneţi mâna au microbi, dar doar o mică parte dintre ei vă şi afectează sănătatea. „Din 60.000 de tipuri de germeni cu care oamenii intră în contact zilnic, doar 1-2% sunt periculoşi pentru persoanele cu imunitatea normală”, afirmă Philip Tierno de la New York University, citat de ABC News. Cea mai bună soluţie de a vă proteja de bacterii este să vă spălaţi pe mâini înainte de a duce mâna la gură sau la faţă.

Portofelele bărbaţilor şi genţile femeilor

„Nu vă puneţi geanta pe jos“, vă sfătuieşte medicul Philip Tierno de la New York University. Acesta susţine că numeroase femei ignoră această recomandare şi-şi aşază geanta chiar şi pe podeaua de la toaletă. Cel mai bine este să o puneţi pe un scaun. Nici bacteriile din portofele nu sunt de neglijat, iar cele mai multe dintre ele se găsesc pe bancnote şi mai puţin pe monede, pentru că metalele distrug adeseori bacteriile.

„Portofelele bărbaţilor conţin cele mai multe bacterii”, afirmă Charles Gerba, profesor de microbiologie la University of Arizona. Pentru că de cele mai multe ori bărbaţii îşi ţin portofelele în buzunar, acestea sunt aproape de temperatura corpului, propice pentru înmulţirea bacteriilor. „După ce luaţi ceva din portofel, spălaţi-vă pe mâini“, vă recomandă Tierno.

Nu ţineţi telecomanda cu aceeaşi mână cu care mâncaţi când vă uitaţi la televizor. Majoritatea persoanelor nu-şi dezinfectează niciodată telecomenzile, observă Charles Gerba. Aveţi grijă mai ales la cele din hoteluri, pentru că sunt cele mai murdare obiecte din cameră. Medicii vă sfătuiesc să curăţaţi telecomenzile săptămânal şi chiar mai des dacă este bolnav cineva din familie.

Atenţie la hainele ude, la butoanele de la lift şi la automate

Nici maşina de spălat nu este ferită de bacterii. Foarte puţini oameni îşi spală rufele cu apă fierbinte, iar când le pun la uscat riscă să-şi transfere bacteriile de pe haine pe mâini, spun specialiş tii. Pe o lenjerie intimă se găsesc 0,1 grame de materii fecale, echivalentul a aproximativ 100 de milioane de bacterii E.coli, spune Gerba. Spălaţi mai întâi hainele care necesită şi o albire, pentru ca maşina să se dezinfecteze, şi apoi pe cele colorate. „Hainele au mai mulţi germeni decât acum 50 de ani“, susţine Charles Gerba.

Butoanele de la lift, de la automate sau telefoane sunt şi ele o sursă de bacterii şi virusuri. Pline de surprize neplă cute sunt şi toaletele din avion. Deşi sunt curăţate frecvent, se murdăresc foarte repede din cauza numărului mare de oameni care le folosesc într-un termen scurt, iar cea mai frecventă bacterie este E.coli. Bacteriile se găsesc inclusiv pe cărucioarele de la supermarket, iar acestea pot ajunge nu doar pe mâini, ci şi pe alimente. Un studiu realizat de Charles Gerba a demonstrat că bacteria E.coli se găsea pe aproape jumătate din cărucioarele de la magazine.

Medicii susţin că nu toate bacteriile sunt periculoase. „În mod normal, organismul e tapetat cu bacterii care ne protejează. Atunci când luăm antibiotice, acestea ucid o parte dintre bacterii, lăsând zone din organism neprotejate. Din acest motiv, apar diverse afecţiuni după un tratament cu antibiotice“, explică Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti.

"În mod normal, organismul este tapetat cu bacterii care ne protejează. Atunci când luăm antibiotice, acestea ucid o parte dintre bacterii. Din acest motiv, apar diverse afecţiuni după un tratament cu antibiotice.", Adrian Streinu Cercel, prof. dr. specialist boli infecţioase

Ne puteți urmări și pe Google News