Infractorii cibernetici au descoperit o altă metodă care le permite să pătrundă în dispozitivele electronice și să fure informațiile personale. Codurile QR sunt folosite pe o scară din ce în ce mai largă, de utilizatori, iar acest lucru poate fi periculos.
Tehnologie folosită de infractorii cibernetici pentru a pătrunde în dispozitivele electronice și pentru a fura informații personale. Codurile QR sunt folosite, din ce în ce mai mult, în ultimii ani, pentru a permite utilizatorilor acces la anumite servicii online. Fie că vorbim despre meniurile restaurantelor sau de alte tipuri de servicii, această tehnologie este din ce în ce mai utilizată.
Tehnologie periculoasă pentru utilizatori
Pe de altă parte, autoritățile atrag atenția, utilizatorilor, să fie atenți atunci când scanează aceste coduri. Comisia Federală pentru Comerț (Federal Trade Commission) avertizează asupra infractorilor cibernetici.
Aceștia se folosesc de tehnologie pentru a ascunde link-uri către site-uri malițioase. Accesarea din greșeală a unui astfel de link va permite hackerilor să fure informații personale din dispozitivele folosite și să le folosească la infracțiuni.
Utilizarea codurilor QR pe scară largă le-au făcut atractive și pentru escroci, a arătat FTC. Atacatorii cibernetici le folosesc pentru a trimite rapid oamenii către site-uri web rău intenționate.
Cum sunt folosite codurile QR
Infractorii ar putea acoperi un cod QR de pe un parcometru cu propriul cod, care trimite oamenii către un site web fals de plăți, a avertizat FTC. Oamenii apelează la tehnologie pentru a-și rezolva mai ușor problemele, dar sunt păcăliți să trimită bani în alte conturi.
Alți escroci trimit coduri QR prin e-mail sau SMS, cu o eventuală scuză, motivând de ce trebuie scanat. De exemplu, aceștia pretind că cel ce a primit codul a ratat o livrare ori trebuie să confirme anumite informații.
Iar cei care se lasă păcăliți de tehnologie și le scanează își expun dispozitivele unor atacuri cibernetice. Escrocii vor putea să colecteze informații personale ce vor fi utilizate la comiterea unor infracțiuni informatice.
Tehnologie acaparată de infractori
FTC a avertizat oamenii că ar trebui să verifice orice cod QR pe care îl văd într-un loc neașteptat. Ei trebuie să se asigure că acesta îi duce într-adevăr la site-ul web corect. Acesta ar putea include un URL care arată ca cel original, dar care diferă printr-o literă sau un simbol, de exemplu.
De asemenea, organizația americană avertizează oamenii să nu scaneze codurile QR din e-mailuri sau mesaje text neașteptate, „mai ales dacă vă îndeamnă să acționați imediat”.
În cazul în care un mesaj pare să nu fie legitim, este bine ca cei în cauză să contacteze compania, telefonic sau accesând un site web cunoscut.