Roaba ergonomică, tricicleta electrică pliabilă, piramida care "spulberă" energia negativă şi un întrerupător automat special creat pentru toalete sunt invenţiile-vedetă ale Târgului "INVENTIKA", care are loc până sâmbătă, 11 octombrie, la Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti.
În plus, târgul pare locul unde ştiinţa şi religia şi-au dat întâlnire, lucru recunoscut chiar de inventatorii români prezenţi la evenimentul din acest an. "Orice casă ar trebui să aibă cel puţin câteva piramide incluse", crede Aurel Tudorică, a cărui poveste de viaţă pare a nu încăpea în cei 58 de ani pe care îi are. Existenţa sa are însă un reper imens. În urmă cu 11 ani, după o vizită la părintele Arsenie Papacioc, de la Mănăstirea Techirghiol, Tudorică s-a vindecat în mod miraculos de cancer şi de alte boli.
De atunci, inventatorul produce piramide la comandă, "speciale pentru nevoia fiecăruia" şi fabricate exclusiv din inox. Piramida de inox te ajută să înlături energia negativă, energia diavolului, din tine sau din lucrurile din casa ta.
Piramida, colţ cu fericirea
Dar cum poţi să ştii locurile "bântuite" de energia negativă? Foarte simplu. "Dacă ai o pisică în casă şi vezi că ea doarme pe pat, atunci înseamnă că acel loc are energie negativă. Pisicile sunt animale cu multă energie malefică", spune Tudorică. Acesta consideră că cele mai bune animale domestice sunt, în ordine, calul şi câinele.
Piramida este aşezată pe un cub, dar Tudorică spune că aceasta nu este baza ideală pentru a se obţine cel mai bun efect de piramidă. "Este vorba de o altă formă. E un as pe care îl ţin în mânecă", spune inventatorul.
Merită să îl vizitaţi pe acest om vorbăreţ şi puţin cam cârcotaş, deşi este genul de persoană pe care o întrebi "Cât e ceasul?" şi îţi răspunde "Poate". Spun asta pentru că eu l-am întrebat ce efecte are piramida şi el mi-a răspuns că tata e păcătos! La sfârşit, mi-a spus însă că nu semăn cu tata. Dacă v-am convins, îl găsiţi până sâmbătă în pavilionul 15 de la ROMEXPO.
Inventator de lucuri simple - solniţa electrică şi roaba ergonomică
Un alt tip de inventator este Ion Vâlcu, un bătrânel căruia nu îi place să spună câţi ani are, ci mai degrabă câte femei a avut la viaţa lui. "Nici acum nu iert nimic", spune inventatorul unor lucruri surprinzător de simple.
Are 21 de invenţii înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. "Ar fi fost 23, dar pentru două nu am avut bani să plătesc taxele şi am cerut să fie retrase", spune Vâlcu, omul care a venit la târgul INVENTIKA cu o roabă ergonomică şi, "ca să nu se supere femeile", a inventat şi o solniţă electrică.
Roaba inventată de Vâlcu are trei roţi, una mare în faţă şi două mici în spate, astfel încât braţele nu trebuie să o ridice, ci doar să o ghideze. Mânerele sunt extensibile pentru ca muncitorul să nu stea cocoşat, iar descărcarea se face "gravitaţional", printr-o clapă de pe fundul roabei, acţionată de un buton. Roaba lui Vâlcu mi-a adus aminte de un banc tare bun: "Un agricultor se întoarce seara de la cules şi lasă căruţa încărcată. Nevastă-sa: Bagă porumbul în hambar, că la noapte plouă. Tăranul: Lasă-l, că oricum se anunţă descărcări electrice!".
E tare simpatic bătrânelul Vâlcu, cu copiii săi care s-au stabilit la Londra, cu naţionalismul său cam exagerat, cu invenţiile pentru care nu a avut bani şi cu salba de medalii internaţionale pe care le-a primit ... în lipsă. Ion Vâlcu a fost laureat cu aur, argint sau bronz la târguri de invenţii din toată lumea, culminând cu cele de la Bruxelles şi Geneva. "Nu am fost însă acolo niciodată, deoarece autorităţile nu îţi plătesc deplasarea".
Pe lângă cele două invenţii de mai sus, Vâlcu a dat naştere unor produse ca sania "năzdrăvană" (care poate rula pe orice suprafaţă), bolţarul ecologic (material de construcţii din mortar şi sticle de plastic), maieul şi chilotul antispondiloză (fără comentarii) şi un mini OZN. Vâlcu spune că a văzut un OZN în urma cu câţiva ani şi a observat că s-a deplasat în zig-zag, "pe o cale de energie". Aşa i-a venit ideea unui perpetuum mobile şi, crede Vâlcu, mini OZN-ul său va fi primul dispozitiv care va demonta legile de conservare acceptate în prezent.
Lehamitea de cotidian, "muza" lui Justin Capră
Ultimul inventator pe care l-am abordat la Târgul de Invenţii a fost Iustin Capră. L-am lăsat pentru final pe cel recunoscut drept cel mai mare inventator român actual pentru că am vrut să aud, mai întâi, părerea celorlalţi participanţi la târg, "concurenţii" lui Capră. Unii îl consideră depăşit, alţii plagiator, alţii genial. Dar majoritatea vede dincolo de omul de ştiinţă Justin Capră o persoană cu credinţă în Dumnezeu.
Aşadar, l-am întrebat simplu: "Cum v-a ajutat credinţa în cariera de inventator?". A urmat un răspuns plin de pasaje biblice, în care celebrul inventator a ţinut să sublinieze că până şi inspiraţia sa are origine dumnezeiască. "Inventez din dorinţa de a face bine. Nu pretind că sunt cel mai bun inventator român, nici nu am urmărit asta. În plus, inventez mereu câte ceva din lehamite de cotidian", spune Capră, care acum pregăteşte o aerodină pentru o firmă din Turcia.
La târgul de la Bucureşti, Capră a adus numeroase invenţii, printre care şi celebrele aparate individuale de zbor inventate, unele alături de Ion Munteanu, în anii '50 şi '60. Noutatea se numeşte un triciclu pliabil, special conceput pentru traficul urban. Atinge 30 de kilometri/oră şi, cu un singur "plin" cu electricitate, poate parcurge chiar şi 60 de kilometri.