Teheranul a decis să stopeze vânzarea de petrol către Franța și Marea Britanie

Teheranul a decis să stopeze vânzarea de petrol către Franța și Marea Britanie

Iranul a decis să stopeze vânzarea de petrol către companiile franceze și britanice. Anunțul a fost făcut de ministerul de resort de la Teheran, conform căruia Iranul își va vinde ”unor clienți noi” petrolul.

”Ca urmare a deciziei anunţate oficial de Ministerul de Externe, Ministerul Petrolului a încetat vânzările de petrol companiilor britanice şi franceze. Ne vom vinde ţiţeiul unor clienţi noi”, a indicat purtătorul de cuvânt Ali Reza Nikzad într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Decizia Teheranului vine după, ce luna trecută, Uniunea Europeană a anunțat un embargo fără precedent asupra petrolului, începând cu 1 iulie, pentru a presa Republica Islamică să renunșțe la programul său nuclear.

Președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad declara, după anunțul UE, că țara sa nu va fi afectată de acest embargou al Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua ţară producătoare din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Iranul vinde peste 20% din producţia sa ţărilor din Uniunea Europeană, în special Italiei, Spaniei şi Greciei, iar 70% îl exportă în state din Asia. China (20%), India (16%), Coreea de Sud (9%) și Japonia (17%) sunt cele mai importante piețe de desfacere pentru industria petrolieră iraniană.

Zilnic Iranul obţine 3,5 milioane barili de ţiţei din care exportă 2,5 milioane.