Teatrul Nottara revine pe Magheru

Echipa Teatrului Nottara se întoarce în sediul său, oficial, pe 10 octombrie. După ultima expertiză, clădirea a fost încadrată la clasa a II-a de risc seismic

Bucurie mare, ieri, printre oamenii Teatrului Nottara. În urma expertizei, rea lizate de o echipă condusă de profesorul Paul Ioan, a reieșit că imobilul din Bulevardul Magheru, în care funcționează Teatrul Nottara nu are probleme și, chiar de azi, se poate juca pe scenă!

Anunțul a fost făcut de managerul instituției, Marinela Țepuș: „După șapte luni de pribegie ne întoarcem acasă! Este unul dintre cele mai importante semne că în România se poate trăi în normalitate. Toți oamenii care au fost alături de noi, publicul care ne-a urmat oriunde am jucat, presa ne-au convins că trebuie să mergem mai departe și că putem să spunem că și în România se trăiește normal! Aș vrea din tot sufletul ca acest imobil, care a fost 20 de ani simbolul bulinelor bucureștene, să devină, de azi încolo, simbolul normalității bucu reștene”.

Primele spectacole la Nottara vor fi în septembrie, dar oficial se va redeschide pe 10 octombrie odată cu FestIn pe Bulevard. „Festivalul va arăta altfel decât celelalte, va fi mult mai amplu, internațional. Ar fi trebuit să se joace la alte teatre, dar acum se va juca la Nottara!”, a mai spus Marinela Țepuș.

Evaluare

Paul Ioan, coordonatorul echipei care a realizat expertiza (costul acesteia este în sub 30.000 de eruo și a fost suportat de primărie) a declarat că „După expertiză, am încadrat clădirea în grad seismic II. Am declasificat-o. Din cauză că este în clasa de risc seismic II va trebui să se facă și o consolidare, de tipul cel mai simplu. Ea a fost foarte bine făcută inițial. Din cauza bătrâneții și-a mai pierdut o parte din vitalitate, iar noi trebuie să i-o redăm”. Marinela Țepuș a tradus altfel termenii tehnici: „Este un pacient cu niște chisturi, bătrân, care trebuie să suporte niște intervenții estetice și scoase chisturile, astfel încât, acestea să nu se malignizeze”. „De mâine (astăzi n.r.) puteți să ne invitați la dumneavoastră la teatru. În decembrie, clădirea era clasificată în clasa I. Acum este în clasa a II-a. Mă întrebați de ce a fost clasificată în clasa I? Nu vă pot spune!”, a spus arhitectul Paul Ioan. Întrebat dacă rezultatele acestei reevaluări pun sub semnul întrebării clasările anterioare de pe bulevardul Magheru, Paul Ioan a răspuns că „fiecare pacient trebuie analizat individual”. Rezultatele acestei evaluări au fost depuse la primărie și astfel va fi propusă declasificarea clădirii din Magheru 20 din lista de clădiri cu risc seismic clasa I.

Bejenia

La 23 noiembrie 2015 Teatrul Nottara și-a suspendat activitatea, deoarece sediul, construit în 1946, a fost clasat în clasa I de risc seismic și a fost închis. După închiderea sediului, echipa Nottara a continuat să susțină reprezentații, fiind găzduită de diferite instituții de cultură din Capitală, printre care Palatul Cotroceni, Cercul Militar Național, Teatrul de Comedie și Teatrul Bulandra. Bejenia a dus Teatrul cu 10 ani în urmă, pentru că au fost pierderi, iar ceea ce s-a încasat s-a dus pe chirii. S-au jucat peste 80 de spectacole în 37 de spații în București (cu 60 % mai puține reprezentații decât în 2015), 14 spectacole în opt orașe, 9 spectacole în străinătate. Acum, tot ce doresc oamenii de la Nottara este să-și recupereze tot publicul.

FOTO: ^Actorul Ion Haiduc a spus pe scurt ce însemna o zi de bejenie

Buline pe... „interese”

Fostul ministru al Lucrărilor Publice, Constantin Noica,

a amintit că această problemă a bulinei roșii a început în1999, când era minsitru. „Am discutat asupra acestei probleme și am hotărât cu guvernul să punem bulina la o sută de clădiri. Nici nu a fost vorba de Teatrul Nottara! După aceea au venit tot felul de de colegi și s-au făcut expertize care au dus la punerea de buline (cu diverse interese).” Dar nici în zilele noastre lucrurile nu s-au făcut mai așezat. „Am fost foarte suprins când a apărut legea care a spus să fie eliberate spațiile de la parter ( de pe bulevardul Magheru n.r.). Mi se pare un lucru extrem de pripit, care s-a făcut în mod pompieristic. I-am scris președintelui despre această situație, că lucrurile sunt grave și nu putem panica oamenii, și, din păcate, noi asta facem. L-am întrebat și pe ministrul Culturii de atunci cum și-a permis să spună că Teatrul Nottara e un sicriu, iar la un moment dat mi s-a răspuns că are obligația să aibe grijă de public. Dar cu oamenii de sus ce faceți?!, a spus fostul ministru. Și a mai adăugat că, având în vedere că Teatrul a fost făcut de arhitectul Liviu Ciulley pentru fiul său, actorul Liviu Ciulei, nu crede că această clădire a fost făcută necorespunzător.