Evenimentul Zilei > Social > Teatrul Excelsior: șapte adolescenți în finala concursului de dramaturgie
Teatrul Excelsior: șapte adolescenți în finala concursului de dramaturgie

Teatrul Excelsior: șapte adolescenți în finala concursului de dramaturgie

Teatrul Excelsior, din București, are plăcerea să anunţe numele foarte tinerilor dramaturgi, finaliști în cadrul celei de a doua ediţii a Concursului de dramaturgie pentru adolescenţi NEW DRAMA. Înscrierile pentru această ediţie a concursului au însumat un număr de 70 de piese din 38 de orașe, sate și comune din întreaga ţară.

Pentru că piesele scrise de finaliști au avut valori apropiate, remarcându-se și prin diversitate, de data aceasta s-a hotărât menținerea în competiție a șapte dintre acestea. Cei șapte adolescenţi care vor trece în următoarea etapă a proiectului New Drama sunt: Lucia Axani (București, 17 ani) – piesa „Eram niște vise”, Bogdan Capșa (Iași, 18 ani),  piesa „Salesman” , Flavia Cecălaca (Turda, jud. Cluj, 17 ani) – piesa „Cinci ani în cinci minute”, Elisa-Emanuela Onofrei (com. Florești, jud. Cluj, 17 ani) – piesa „Mama, maestra păpușilor”, Iustina Mihai (București, 15 ani) – piesa „Blestemul diamantului”, Eduard-Valentin Ghidici (București, 17 ani) – piesa „Sfârșitul jocului”, Alexandra Ștefan (Fetești-Gară, jud. Ialomița, 17 ani) – piesa „Dragă Jolene”.

Cele șapte piese finaliste urmează să fie pe larg analizate, fiecare reprezentând un studiu de caz în cadrul atelierului de scriere dramatică. Atelierul se va desfășura în perioada 1-3 aprilie a.c., la sediul Teatrului Excelsior, și va fi coordonat de conf. univ. dr. Ana-Maria Nistor, cadru didactic la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, unde predă Istoria teatrului universal și un curs unic în țară de playwriting și analiza textului dramatic. După cele trei zile de lucru intensiv, dramaturgii adolescenţi vor avea la dispoziţie 6 săptămâni pentru a rescrie piesele pe baza feedback-ului acumulat în cadrul atelierului.

A doua etapă New Drama se va încheia cu o serie de spectacole-lectură, bazate pe cele șapte piese finaliste. Spectacolele vor avea loc la Teatrul Excelsior, la începutul lunii iunie, când un juriu de specialitate va desemna piesa câștigătoare, care va fi montată la Teatrul Excelsior, premiera fiind programată pentru finalul lunii iunie.

A doua ediţie New Drama a fost lansată în decembrie 2015 și se desfășoară în două etape: 1. selecţie și training; 2. spectacole-lectură și montare piesă câștigătoare la Teatrul Excelsior. Proiectul vizează tinerii pasionaţi de teatru, adolescenţii cu vârsta între 14 și 18 ani, încurajându-i să își dezvolte imaginaţia prin însușirea și dezvoltarea tehnicilor de scriere dramatică. New Drama – concurs de dramaturgie pentru adoloscenţi este primul proiect din cadrul programului Excelsior Educaţional, care are ca obiectiv folosirea educaţiei ca modalitate de transmitere şi producere a culturii (prin activităţi culturale întreprinse chiar de copii și adolescenţi). Piesa câștigătoare a primei ediții New Drama – concurs de dramaturgie pentru adolescenţi, a fost „Jocul de-a teatrul” de Georgiana Barcan (Bacău, 17 ani).

Mai multe detalii și noutăţi despre spectacolele și programele Teatrului Excelsior sunt disponibile pe Facebook și pe site-ul nostru http://www.teatrul-excelsior.ro.