Cea mai cunoscută scenă estivală de pe litoral, Teatrul de Vară Mamaia, a trecut, în cei aproape 60 de ani de existență, de la grandoarea și eleganța Festivalului de Muzică Ușoară din primele ediții, la decăderea și degradarea fizică în care a ajuns din cauza autorităților centrale și locale pentru care actul cultural artistic este un concept necunoscut.
Ajuns o ruină, năpădită de bălării, plină de gunoaie și mucegai, după ce a fost plimbat de la Consiliul Județean la Primăria Constanța și înapoi la CJC, Teatrul de Vară Mamaia a fost lăsat de izbeliște, uitat de autorități. Numele edificiului este însă legat ombilical de Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia, eveniment de tradiție, care i-a dus faima. Prima ediție a festivalului a avut loc in luna august a anului 1963 într-un teatru de vară ultramodern pentru acea perioadă.
Pe lângă tradiționalul festival, vară de vară, aici, turiștii și constănțenii stăteau la cozi uriașe pentru a prinde un loc la spectacole de teatru, de revistă, operă sau operetă, concerte, evenimente artistice de clasă. După ce județul Constanța a încăput pe mâna unor iubitori ai evenimentelor artistice de calitatea îndoielnică, puși pe căpătuială, până și Festivalul de la Mamaia s-a transformat într-un spectacol subțire, improvizat.
Ediția din 2012 i-a pus capăt, festivalul organizat de Consiliul Județean Constanța, condus de Nicușor Constantinescu, avându-l consilier cultural pe Cristian Zgabercea a devenit istorie. L-au distrus. Prin constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, conflict de interese, abuz în serviciu. Sunt capete de acuzare probate de DNA, cei doi fiind trimiși în judecată pentru fapte de corupție, care ar fi dus la prejudicierea bugetului cu suma totală de 8 milioane de euro, una dintre fapte privind și organizarea festivalului de la Mamaia.
„Constantinescu Nicușor, împreună cu inculpații Zgabercea Cristian, Oproiu Carmen Florentina și Fundația Fantasio, a constituit, în 2012, un grup infracțional pentru comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța. Inculpatul Zgabercea Cristian a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte , întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică”, arăta DNA.
Reabilitarea Teatrului de Vară întârziată de războiul politic
Procesul se judecă de aproape cinci ani. În primă instanță, Nicușor Constantinescu a fost condamnat la opt ani închisoare, iar Cristian Zgabercea, care acum lucrează în TVR, după ce a fost și producător general la Televiziunea Națională, a primit 4 ani și 8 luni de închisoare, cu executare. Festivalul de la Mamaia a fost abandonat din lipsă de fonduri sau din cauza conflictelor politice din Consiliul Județean Constanța.
Actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, se încăpățânează, însă, de câțiva ani, să modernizeze Teatrul de Vară din Mamaia, aflat în avansată stare de degradare. Odată cu acest proiect, își pune speranțe și în renașterea Festivalului de Muzică Ușoară. Primul pas a fost să obțină înregistrarea, la OSIM, a certificatului de înregistrare a mărcii ”Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia”, valabilă până în 2030.
„Această marcă a festivalului fusese pierdută de autoritățile județene și era pregătită să ia drumul intereselor private, ale firmelor oportuniste ce au simțit importanta deținerii acestei mărci. Azi, posesorul mărcii ”Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia” este Consiliul Județean Constanța. Greu, dar nu imposibil, Festivalul de la Mamaia va renaște pe scena Teatrului de Vară din Mamaia, care l-a consacrat” a declarat Claudiu Palaz.
Demersurile pentru reabilitare au început anul trecut, dar și-a băgat politicul coada. „Licitația privind reabilitarea teatrului de vară a fost îngreunată de serviciul licitații din CJC, care trebuia să scoată lucrarea la proiectare și execuție. Nouă luni de zile s-a stat în dezbatere. După care cererea singurului ofertant, de altfel, a fost respinsă. Toate proiectele care veneau de la mine erau blocate pentru a nu fi contabilizate politic. Chiar au pierdut dosarul de licitație. Numai piedici, șicane”, povestește vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz (PMP).
Cine va aproba organizarea Festivalului de la Mamaia
Dorința lui Palaz era să sincronizeze obținerea mărcii și organizarea festivalului cu terminarea, prin reabilitare, a acestui obiectiv și „să renaștem Festivalul de la Mamaia”. Abia acum, aproape la final de mandat, consilierii județeni, dominați de PSD, s-au îndurat să aloce suma de 5,1 milioane de lei pentru reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară din Mamaia. Președintele CJC Horia Țuțuianu a ținut să sublinieze că proiectul i se datorează lui Claudiu Palaz.
Teatrul de Vară Mamaia, reabilitat, va fi o imagine retro a impozantului imobilul. Reper au fost fotografiile, apărute de-a lungul timpului. „Nu îi vom da imagine modernistă, schimbată în totalitate. Se vor folosi materiale de construcție autohtone, piatră naturală, tot ce ține de o imagine retro. Fără termopane. Cu imitație din lemn. Se va păstra stilul vintage. Cu scaune rezervate și pentru persoanele cu handicap”, dă lămuriri, Claudiu Palaz. Proiectul are două variante. Prima dată va fi reabilitat fără copertină, urmând ca teatrul să fie acoperit, ulterior, cu alți bani.
„Mergem pe proiectul tip al acestui teatru, nu se face nici un fel de modificare. Singurele modificări care vor fi în plus față de ce au sunt demolările pilonilor, care țineau vechea copertină. Pe lateralul construcției se vor pune niște structuri ca un fel de schelete din metal, șase pe o parte, șase pe alta, pe care vor fi prinse tijele pentru copertină. Cuzineții aceia vor fi executați, dar nu se vor pune. La vremea când se va pune copertina vor trebui doar montați.”, a explicat, pentru EVZ, vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz.
După finalizarea obiectivului, în cel mult 18 luni, Teatrul de Vară din Mamaia va reintra în circuitul evenimentelor cultural-artistice care i-au dus faima. Piese de teatru, concerte, chiar și cinematograf în aer liber. Și, dacă viitorul Consiliu Județean Constanța va aloca fonduri și va aproba organizarea Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia, evenimentul va renaște. „Poate în altă formă, e treaba specialiștilor în domeniu. Important este să continue”, insistă Claudiu Palaz.