Victimele care suferă vătămări corporale, fie ca urmare a unor accidente rutiere, fie ca urmare a actelor de violență sunt, de multe ori păcălite de agresori, care profită de o „chichiță” a legii. Pentru că plângerea trebuie depusă la poliție în decurs de cel mult trei luni de la data săvârșirii faptei, făptuitorii amână acest termen până expiră, păcălindu-și victimele cu despăgubiri tentante.
Foarte multe victime ale vătămărilor coporale nu cunosc pașii legali ce trebuie urmați, fiind sub șocul evenimentului. Primul pas în astfel de cazuri este contactarea unui avocat specializat în astfel de cauze, întrucât în perioada imediat următoare incidentului, este foarte posibil ca făptuitorul să încerce să contacteze victima pentru a o convinge să nu depună plângere.
Cel de-al doilea pas este depunerea plângerii, asistată de avocat, în termen de trei luni de la producerea incidentului. „După depunerea plângerii, poliția va emite o adresă către Institutul de Medicină Legală. Victima va fi consultată și va fi încadrată, în funcție de gravitatea leziunilor, într-un anumit număr de zile de îngrijiri medicale”, explică avocatul Titu Eugen Gheorghe.
Excepția celor 90 de zile
În funcție de rezultatul expertizei medicale, vătămarea corporală este încadrată sau nu la infracțiune. „Vătămarea corporală este considerată infracțiune dacă victima este încadrată la mai mult de 90 de zile de îngrijiri. Dacă victima se încadrează la mai puțin de 90 de zile de îngrijiri, fapta este considerată, totuși, infracțiune, dacă se dovedește că făptuitorul se afla sub influența băuturilor alcoolice, a unei substanțe stupefiante sau desfășura, la acel moment, o activitate ce constituia în sine o altă infracțiune”, adaugă avocatul Titu Eugen Gheorghe.
Pe lângă aceste situații, vătămarea corporală se consideră infracțiune și dacă victima a suferit o infirmitate, un prejudiciu estetic grav, a avortat în urma loviturilor sau dacă viața i-a fost pusă în pericol.
Accidentele rutiere, principala cauză a vătămărilor corporale
Statistic vorbind, cele mai multe cazuri de vătămare corporală se produc ca urmare a unor accidente rutiere, cei mai predispuși fiind copii și bătrânii. În ultimii ani, în România, numărul accidentelor rutiere s-a dublat, ca urmare a dezvoltării explozive a traficului. România este pe primul loc în UE la numărul de decese ca urmare a accidentelor: 91 de morți la 1 milion de locuitori.
În cazul accidentelor rutiere, pe lângă expertiza medicală, se realizează și o expertiză tehnică, care stabilește dinamica producerii accidentului și cui îi aparține culpa. Un astfel de dosar care are are ca obiect un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a victimei, durează, în medie, doar în faza de urmărire penală, aproximativ un an, mai spune avocatul.
Cum sunt calculate cele trei luni?
- Victima trebuie să depună plângere la poliție în termen de trei luni din ziua în care a fost vătămată. Acest termen poate fi prelungit în anumite cazuri excepționale, însă este nevoie de o motivare temeinică.
- În cazul în care persoana vătămată este un minor, acest termen de trei luni curge de la data la care reprezentantul său legal (părinții, în cazul minorilor) a aflat despre săvârșirea faptei.
- Există însă situații când făptuitorul este chiar reprezentantul legal al persoanelor anterior menționate, caz în care termenul de trei luni curge de la data numirii unui nou reprezentant legal.
- Dacă vătămare corporală din culpa este săvârșită asupra unui membru de familie, organele de cercetare penală se pot sesiza și din oficiu.
Două „tipuri” de țepe
De regulă însă, persoanele care comit o astfel de infracțiune iau legătura cu victimele în următoarele 48 de ore după incident, încercând să le convingă să renunțe la depunerea unei plângeri.
În general, există două tipuri de țepe, în astfel de cazuri. Fie la promit anumite sume care sunt mult inferioare despăgubirilor pe care ar putea să le primească în instanță, fie, din contră, le promit sume foarte mari și tentante pentru victime. „Pentru a le păcăli, le oferă o primă tranșă foarte mica, explicându-le că restul banilor îi vor primi după ce vând un imobil sau alte lucruri de valoare. Evident, a doua tranșă nu se mai achită niciodată, întrucât după depășirea celor trei luni în care se putea depune plângerea prealabilă, făptuitorul nu mai are niciun interes să despăgubească victima”, explică avocatul Titu Eugen Gheorghe.
Avocatul povestește că un astfel de caz a fost cel al unei persoane, victimă a unui accident rutier, în urma căruia fusese încadrată la 100 de zile de îngrijiri medicale. Ulterior accidentului, aceasta a stat în comă timp de două luni și jumătate. Când și-a revenit, făptuitorul a încercat să o convingă să nu depună plângere, vizitând-o de nenumărate ori, până la expirarea timpului necesar depunerii plângerii. „În cazul acestei victime, termenul de trei luni expirase la data la care am încheiat contractul, dar în urma demersurilor, organul de cercetare penală a repus victima în termenul de depunere a plângerii prealabile, considerând că argumentele prezentate au fost întemeiate”, explică avocatul.