Ceea ce până luni părea doar un zvon, o informație păzită cu strașnicie de guvernanați, este astăzi realitate cruntă: creșterile salariale ale celor 1,2 milioane de bugetari, cu 25%, de la 1 ianuarie 2018, reprezintă, de fapt, doar câțiva bani în plus, la salariul net. Adică, între 3-4%.
Și aceasta, pentru că de la aceeași dată va intra în vigoare noul Cod Fiscal. Olguța Vasilescu a declarat ieri că a discutat cu sindicatele despre trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat din ianuarie 2018 și a confirmat indirect că această trecere va însemna scăderea salariilor nete. Ea a anunțat că guvernul va crește salariul brut al profesorilor cu 25% din ianuarie, iar când a fost întrebată care va fi creșterea salariului net, a spus ca va fi de 4%.
“A fost și o discuție inclusiv dacă vor trece contribuțiile pe angajat, au fost si ei de acord că este cea mai bună variantă să treacă aceste contribuții pe angajat, pentru că le crește pensia automat. Sunt situații, nu e cazul la stat, dar sunt unii angajați care nu pot să beneficieze, din păcate, de drepturi de pensie sau asigurări medicale pentru ca firmele la care sunt angajați nu plătesc aceste contribuții în numele lor”, a declarat Olguta Vasilescu.
Reamintim ca Ministerul de Finanțe a anuntat în 27 iulie printr-un comunicat că, începând de la 1 ianuarie 2018, taxele CAS si CASS vor fi plătite de angajat. “Nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, se arăta în comunciatul Ministerului Finanțelor.
La acel moment, compania de consultanță PwC Romania a avertizat că în urma trecerii contribuțiilor sociale exclusiv în sarcina angajatului de la 1 ianuarie 2018 e posibil ca salariile din mediul privat sa scadă. “Pentru ce angajațiii să nu fie afectați de această creștere a poverii fiscale în sarcina lor, angajatorul ar trebui să le creasca salariile brute, potrivit programului anunțat de Guvern cu 22,75%”.
Olguta Vasilescu a dat tot ieri exemplul salarizarii profesorilor. Ea a anunțat că salariile brute din educație vor creste cu 25% de la 1 ianuarie 2018, dar, când a fost întrebată cât va fi creșterea salariului net, a spus că va fi de 4%. De unde aceasta diferență? Tocmai din faptul ca, exact de la 1 decembrie, contributiile vor trece in sarcina angajatilor, ceea ce duce la scaderea veniturilor minime.