După un scurt respiro pe bursele internaţionale, investitorii din toată lumea au început iar să vândă masiv din acţiuni pe fondul scăderilor semnificative înregistrate de băncile europene care au expunere pe datoriile greceşti şi al temerilor că SUA ar putea reintra în recesiune. Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Reuters, mai mulţi economişti consideră că pericolul ca SUA să reintre în recesiune a crescut de la 20% la 25%.
Bucureştiul a închis ziua pe plus
Bursa de Valori Bucureşti a recuperat, ieri, o parte din pierderile masive de luni şi marţi. Indicele principal BET a urcat cu 3,12%, până la 4.557,7 puncte. Totuşi, asta nu înseamnă că problemele s-au terminat. "Nu pot să fiu optimist, mai ales că această creştere nu este una mare şi vine după scăderile masive de la începutul săptămânii. Să nu uităm că preţul acţiunilor a fost la deschidere foarte sus şi a scăzut pe parcursul zilei", a declarat Răzvan Paşol, preşedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest, pentru EVZ.

Indicele BET a scăzut luni cu 8,39%, urmat de minusuri importante înregistrate de bursele din SUA, acestea din urmă re acţionând la tăierea, vineri, a ratingului ţării de către agenţia de evaluare Standard & Poor’s.
"Există o corelaţie puternică între BVB şi bursele din străinătate, în special cea din SUA. Dacă avem astăzi scăderi importante pe aceste burse, foarte posibil că mâine vom vedea aceeaşi situaţie şi pe BVB", a subliniat Paşol.

Bursele europene nu s-au simţit nici ele prea bine ieri. Astfel, până la închiderea ediţiei, indicele Bursei din Londra, FTSE 100, a avut un minus de 3,05%, cel al Bursei din Paris, CAC 40, ajunsese la -5,45%, iar cel al Bursei din Frankfurt, DAX, la -5,13%. Bursele americane au suferit şi ele. Astfel, Nasdaq ajunsese la un minus de 2,87%, Dow Jones la -3,48%, iar S&P 500 la -3,05%, în pofida anunţului Fed că va menţine dobânda cheie la cel mai scăzut nivel din istorie.

  • Brokerii stresați nu-și pot lua mâinile de pe față. Aflați de ce