Potrivit unui nou studiu științific, coronavirusurile care treceau prin instalațiile chinezești ale unui bloc de apartamente ar fi putut infecta unii locatari, astfel apărând ipoteza unui un alt mod în care COVID-19 s-ar putea răspândi.
Cazul este similar unui focar de sindrom respirator acut sever (SARS) din 2003 care s-a răspândit prin conductele unei clădiri de apartamente din Hong Kong . Oamenii de știință înceracă astfel să explice unele îngrijorări potrivit cărora transmiterea prin intermediul toaletelor ar fi putut contribui la focarul COVID-19 care a lovit New York-ul atât de tare la începutul pandemiei.
Studiul științific, citat de site-ul ScienceInsider se adaugă la avertismentele de până acum potrivit cărora virusul SARS-CoV-2, care provoacă COVID-1, despre care se crede că se răspândește în principal prin picături respiratorii și aerosoli, ar putea infecta și prin fecale.
„Nu este ceva despre care oamenii să le placă să vorbească”, spune expertul în clădiri Joseph Allen de la Harvard T.H. Școala de sănătate publică într-un Washington Post op-ed săptămâna aceasta. Deși transmiterea pe cale fecală a unui agent patogen este dificil de confirmat - iar dovedirea faptului că un virus se răspândește prin conductelor de evacuare este chiar mai dificilă - ea este pe deplin posibilă, spun mai mulți cercetători citați de ScienceInsider.
Cu ajutorul lor, încercăm să răspundem la câteva întrebări cheie despre acest risc neobișnuit și încă speculativ.
Oamenii pot lua COVID-19 din fecale?
O serie de studii au raportat găsirea de ARN de la SARS-CoV-2 în probe fecale de la pacienții cu COVID-19. Unii dintre acești pacienți au avut, de asemenea, diaree, sugerând că virusul le-a infectat tractul intestinal; ARN-ul ar putea proveni și din înghițirea salivei sau a fluidelor respiratorii care conțin virusul.
Astfel de probe fecale au inspirat testarea apelor uzate care sunt utilizate în prezent pentru a urmări focarele incipiente de COVID-19 în orașe din întreaga lume și în unele universități din SUA. Unele studii au descoperit, de asemenea, ARN de coronavirus în băile spitalului, iar un studiu de modelare a sugerat că spălarea unei toalete poate arunca particule virale mult deasupra scaunului de toaletă.
Prin urmare, o persoană ar putea fi expusă la SARS-CoV-2 prin respirația de materii fecale aerosolizate sau prin ingerarea virusului după atingerea unei suprafețe contaminate. Un punct cheie adesea analizat, spun oamenii de știință, este dovada limitată că ARN-ul viral din scaun provine de la viruși vii, infecțioși - nu doar materialul rămas din virusurile „moarte” sau distruse. Doar câteva laboratoare au raportat cultivarea virusului viu din probele de scaun ale pacienților cu COVID-19, ceea ce este dificil de făcut.
O altă echipă de cercetători a sugerat că lichidul intestinal neutralizează virusul. Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spune că „nu este clar” dacă virusul din fecale poate provoca COVID-19 și concluzionează că riscul de răspândire a virusului în acest mod este „scăzut”. Până în prezent, nu există cazuri documentate care să indice în mod clar infecția prin materii fecale.
Dar Allen și alți cercetători spun că riscul nu trebuie ignorat. Multe coronavirusuri animale pot fi răspândite prin fecale, „deci nu este o exagerare să credem că ar putea fi posibil și cu SARS-CoV-2”, spune epidemiologul Susan Amirian de la Universitatea Rice.
Dar dacă acest risc este prezent în canalizare este o altă întrebare. Până când deșeurile umane ajung la un punct de evacuare sau la o stație de tratare, orice virus potențial intact este probabil prea diluat pentru a fi infecțios, spune inginerul de mediu Jordan Peccia de la Universitatea Yale, care testează apele uzate pentru SARS-CoV-2 în Connecticut. Până în prezent, există puține sau deloc dovezi că COVID-19 se răspândește prin canalizare.