Te îmbolnăvești în străinătate, ia-ți cardul european de sănătate

Este sezonul voiajurilor și de aceea este absolut necesar ca românii să cunoască riscurile acoperite de cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), dar și ce avantaje le oferă asigurările facultative de călătorie, indiferent că vor trece sau nu prin evenimente nefericite, atunci când se află pe teritoriul altei țări.

Din martie 2019, valabilitatea cardului european de sănătate s-a prelungit la 2 ani.

Acesta se eliberează gratuit, după ce asiguratul depune în scris o cerere, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află. Cardul este gata în 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii și poate salva de la necaz românii care se află în vacanță, într-una din țările Uniunii Europene, în statele membre ale Spațiului Economic European sau în Confederația Elvețiană. Practic, cardul vizează urgențele.

Dacă un român aflat pe teritoriul țărilor sus menționate face, de pildă, o alergie sau vreo infecție sau dacă pățește un accident pe stradă, în urma căruia are nevoie de îngrijiri medicale, în baza cardului european i se vor acorda exact aceleași servicii ca unui asigurat din țara respectivă.

Nu te duci deja bolnav ca să te tratezi

Șeful de serviciu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, ne-a declarat că serviciile medicale se acordă conform pachetului din țara de destinație și că asiguratul nu beneficiază de tratament pentru o boală de care suferă deja.

„Serviciile se acordă conform pachetului din țara de destinație. Coplata sau contribuția personală este necesară, în general, la medicamente. Dacă te duci în străinătate cu cardul, acolo ți se acordă servicii ca unui asigurat din țara respectivă, servicii medicale necesare pe parcursul călătoriei. Nu te duci deci deja bolnav ca să te tratezi. Poți beneficia, de exemplu, de dializă pentru că aceasta este necesară. Rețeta sau serviciile le iei după procedura din țara respectivă, iar factura se decontează către noi, prin casa lor. Mai există o procedură: dacă, de exemplu, călătorești fără card și te duci la spital, iei factura și ulterior vii la noi să o decontezi. Aceasta, trebuie menționat, se va deconta la tariful de România. Dacă ai plătit 300 de euro pentru o consultație, la noi vi se vor deconta 30 de lei. Pe când cu cardul, decontarea se face integral, între instituții. Știam că în Germania, dacă se depășește un anumit număr de zile de spitalizare, intri la o plată de 50-100 de euro/ziasta e coplata”, ne-a declarat șeful de serviciu al CNAS, Augustus Costache.

 

Ce e de făcut în lipsa CEASS-ului?

În situaţia în care asiguratul, din diferite motive, nu se află în posesia CEASS, acesta poate să contacteze casa de asigurări (poştă, fax, email) şi să solicite certificatul provizoriu de înlocuire al cardului. În acest caz, casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menţionată, în termen de 24 ore. „O chestiune a iscat discuții însă: să zicem că în data de 1 v-a apărut o problemă, iar dumneavoastră ați solicitat certificatul a doua zi. Cererea ajunge în data de 3. Ce e între 1 și 3 nu se poate deconta în baza certificatului, căci nu există retroactivitate”, a adăugat Augustus Costache. Cardul reprezintă varianta la asigurarea pe care o faci la o firmă de turism. Există câteva diferențe însă: nu e valabil în Canada, în State, în Turcia, Africa sau Asia, pe când asigurarea da. „Partea bună e că acest card poate fi mai sigur decât asigurările de călătorie. În 2018, s-au facturat 309.000 de carduri”, a mai precizat Augustus Costache.

 

Avantajul asigurărilor facultative de călătorie

Cardul nu poate fi folosit pentru operațiuni de salvare și repatriere. În astfel de împrejurări, este necesară asigurarea facultativă de călătorie, care este mai cuprinzătoare. De asemenea, asigurarea facultativă acoperă asistența medicală acordată în sistemul privat, dar și costurile unui tratament planificat în orice țară din lume, indiferent că e vorba de cancer, transplant de organe sau vreo intervenție chirurgicală. Prețul ei variază în funcție de „pachetul” dorit, dar, în general, se ridică la aproximativ 50 lei pentru o vacanță de 7-10 zile.