Te angajează cu 7000 de lei pe lună! Ce condiţii trebuie să îndeplineşti. Lipsa angajaților, problemă pentru companii

Indemnizație. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Din cauza pandemiei de COVID-19, majoritatea firmelor au avut de suferit. Domeniul IT se confruntă cu o serie de modificări, iar lipsa angajaților este o reală problemă. Cu toate astea, salariile au scăzut considerabil.

În anul 2020, un salariu mediu în IT în Cluj ajungea la 7 735 lei – cum a specificat un reprezentant, ceea ce se datorează tendințelor de digitalizare în administrație și economie. În Harghita, suma pe care un angajat o primește este diferită. Aceasta este de 2 140 lei, cu creșterea de 3% comparabil cu anul 2019. Firmele plăteau sume considerabile și pentru posturile începătorilor, dar lucrurile s-au schimbat

În județele Hunedoara, Vâlcea, Alba și Neamț, salariul a ajuns să fie între 2 222 și 2 357 lei. După datele INS în județul Covasna, salariul mediu este de 3 446 lei. La nivel național în 2020. salariul net mediu era de 6 191 lei, adică cu 10% mai mare decât cu 1 an înainte, deci aproape dublul salariului mediu pe țară.

Sursă: Dreamstime.com

Asociația Întreprinzătorilor Privați din zona Odorhei a efectuat un studiu în februarie 2022. 17 întreprinderi au fost interogate prin 73 de angajați din care 68% erau IT-iști. Dintre aceste companii, 88% erau din zona Odorhei, restul din Miercurea Ciuc. 65% au rămas fără angajați, 24% au puncte de lucru și în afara județului. Angajatorii cred că reala problemă este salariul mediu oficial IT din județul Harghita.

De ce firmele duc lipsă de angajați?

Angajații au parte de mai puține beneficii, iar cerințele sunt mult mai mari. Un rol important îl joacă și nivelul de pregătire al specialiștilor. După părearea întreprinzătorilor în domeniul IT, angajații care muncesc în afara centrelor mari de universități nu sunt foarte experimentați și mai au de învățat. Firmele caută oameni cu experiență în domeniul, iar lipsa acestora face prețul produselor să fie mai scăzut.

Cu toate astea, multe companii apelează la salariul minim, sporuri ascunse, salarii plătite din dividende. La nivel de județ, majoritatea celor intervievați sunt de părere că piața locală IT este influențată de firmele mari și de mediul urban. Unele zone din țară oferă mai multe oportunități și posibilități. Atragerea investitorilor străini îi poate motiva pe angajați și poate ajuta micile companii.