România este ţara din Uniunea Europeană cel mai grav afectată de tuberculoză, potrivit oficialilor europeni. Ministerul Sănătății derulează, în țară, mai multe proiecte de depistare a TBC-ului, cu precădere în zonele de est și sud ale țării, aflate risc mare de sărăcie.
Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" și autoritățile din Bacău au semnat un protocol de colaborare în cadrul celui mai amplu proiect de screening al tuberculozei derulat de Ministerul Sănătăţii în România, în ultimii 30 de ani. În acest fel, mai multe caravane de depistare a tuberculozei vor poposi în 16 localităţi mici din judeţul Bacău, începând din martie şi până în luna mai.
”Toate persoanele sunt invitate să vină şi să facă o radiografie gratuită. După ce se face această radiografie, se face diagnosticarea, iar în cazul în care depistăm persoane afectate de această boală, sunt îndrumate către Programul Naţional de Combatere a Tuberculozei, unde primesc tratament şi servicii-suport pentru a ajunge la vindecare”, a explicat, pentru romania-actualitati.ro, managerul Institutului ”Ion Nasta”, Dragoș Dendrino.
Moldova, Dobrogea şi Oltenia au rata cea mai mare de incidenţă a tuberculozei. Motivul este unul singur: sărăcia. ”În partea de Est şi partea de Sud sunt zonele cele mai afectate din România de tuberculoză, sunt zonele care au populaţie aflată în risc de sărăcie, numeroasă”, a precizat Dragoș Dendrino.