Val de scumpiri în Noul An. Taxe care intră în vigoare astăzi

Val de scumpiri în Noul An. Taxe care intră în vigoare astăzi Taxe. Sursa foto: Dreamstime.com

La capitolul taxe, Guvernul a operat mai multe creșteri pentru TVA și accize. Astfel se vor scumpi produsele din tutun, alcool și băuturi carbogazoase cu un ridicat mare de conținut.

Începând de astăzi, 1 ianuarie 2024, intră în vigoare un nou pachet de taxe prevăzut în construcția bugetară pentru acest an. Avem parte și de vești bune, pensiile vor fi indexate cu rata inflației, iar o parte din personalul activ va beneficia de majorări salariale.

Taxe care au intrat în vigoare astăzi

La capitolul taxe, Guvernul a operat mai multe creșteri pentru TVA și accize. Astfel se vor scumpi produsele din tutun, alcool și băuturi carbogazoase cu un ridicat mare de conținut. De asemenea, autoturismele și casele care depășesc pragul de 375.000 de lei respectiv 2,5 milioane de lei vor fi impozitate suplimentar cu 0,3%.

În ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată, cota va crește de la 5 până la 19% pentru anumite servicii și produse, după cum urmează:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat cu excepția cozonacului și a biscuiților.
  • de la 5% la 9% pentru: livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale;
  • de la 5% la 19% pentru: dreptul de utilizare a anumitor facilități sportive și anumite activități de transport persoane.
FMI, nemulțumit de noile măsurile fiscale ale Guvernului Ciolacu. Se cer noi măsuri

Taxe noi. Sursa foto: Pixabay

Punctul de amendă crește până la 165 de lei

De asemenea, de la 1 ianuarie crește și punctul de amendă de la 145 la 165 de lei. Totodată, vom plăti mai mult pentru conserve și brânzeturile românești.

Alimentele și băuturile carbogazoase se vor scumpi de asemenea. De exemplu, sucurile cu acid cu o concentrație mare de zahăr se vor scumpi chiar și cu doi lei. Lista produselor care se se vor scumpi în acest an este completată de carburanți. Litrul de benzină se va scumpi de la 1 ianuarie cu 20 de bani.

Alexandru Nazare, senator PNL, a depus un amendament, votat în unanimitate, prin care se va putea taxa şi OMV

Sursa foto : arhiva EVZ

Piața imobiliară, supusă noului regim de taxe

Piața imobiliară intră de asemenea sub incidența noilor taxe. Astfel se face că pentru un apartament care în 2023 putea fi cumpărat cu 94.500, după aplicarea TVA-ului, va costa în acest an 98.100 euro.

La capitolul creșteri includem și majorarea pensiilor și alocațiilor și a salariului minim. Ultimele două categorii de venituri ar urma să crească din luna iulie. De asemenea, se vor majora și salariile bugetarilor, potrivit Capital.