Taxarea forţei de muncă trebuie redusă cu 40% în 2011
- Raluca Florescu
- 16 martie 2011, 21:21
Investitorii care vin acum în România achită 80 de euro sub formă de taxe şi impozite pe fiecare 100 de euro pe care angajatul îl primeşte ca salariu net, iar pentru a fi competitivi în raport cu ţările din jur, costul fiscal cu forta de munca ar trebui să scadă la circa 50 de euro în acest an, a spus Jan Glas, managing partner al firmei de consultanţă financiară TPA Horwath.
Acesta a spus că dacă economia continuă să funcţioneze la parametri pe care i-a atins în ultimele luni atunci guvernul trebuie să reducă taxele pe forţa de muncă în acest an.
"O reducere de doar 2-3% nu este suficientă", consideră Jan Glas.
Pe de altă parte, reprezentantul firmei de consultanţă financiară a menţionat că decizia de reducerea a CAS va trebui să fie avizată de Comisia Europeană şi de FMI având în vedere acordul cu finanţatorii externi.
Şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se declara nemulţumit, în luna februarie, de povara fiscală la care sunt supuşi întreprinzători români, chiar dacă se spune că România are o fiscalitate reduse.
"Toţi cei care sunt în producţie sunt sugrumaţi", a spus atunci guvernatorul BNR.
Glas a mai spus că noul cod al muncii va conduce la flexibilizarea relaţiilor angajat angajator, iar o parte din cei care lucrează acum la negru vor fi angajaţi cu forme legale. În consecinţă, numărul de contribuabili va creşte, iar guvernul va benefica de resurse suplimentare la buget şi va putea să ia decizia de reducere a nivelului contribuţiilor sociale.
Întârzieri la rambursarea TVA
Totodată, mediul local de afaceri consideră Codul Fiscal ca fiind foarte greoi şi greu de înţeles, chiar şi pentru un specialist, şi că adminstraţia fiscală nu este organizată eficient, iar în prezent nu există proceduri clare de rambursare a taxei pe valoarea adăugată, a spus Anca Bogdan , partener în cadrul TPA Horwath.
"Rambursarea TVA decurge extrem de greoi, iar statul nu plăteşte contribuabililor penalităţi pentru întârziere (penalităţi care le sunt impuse însă contribuabililor cu întârzieri), ceea ce conduce la o relaţie de inegalitate între contribuabil şi stat", a explicat Anca Bogdan.
TPA Horwath este una din primele zece firme de consultanţă financiară din România din punct de vedere al cifrei de afaceri. Anul trecut, compania a oînregistrat afaceri de 2,9 milioane de euro, în creştere cu 13% faţă de 2009, iar pentru acest an estimează o cifră de afaceri mai mare cu 14%.