Evenimentul Zilei > Social > GUVERNUL s-a răzgândit! O nouă TAXĂ pentru TOȚI ROMÂNII. De când intră în VIGOARE!
GUVERNUL s-a răzgândit! O nouă TAXĂ pentru TOȚI ROMÂNII. De când intră în VIGOARE!

GUVERNUL s-a răzgândit! O nouă TAXĂ pentru TOȚI ROMÂNII. De când intră în VIGOARE!

Noua taxă de poluare se va aplica pentru toate autoturismele poluante, nu doar pentru cele mai vechi de zece ani, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilecu.

Viitoarea taxă de poluare va fi plătită de toți proprietarii de mașini înmatriculate în România se va aplica tuturor mașinilor poluante.

„Aşa cum am spus de nenumărate ori, nu este vorba de o taxă de poluare, sau timbru de mediu sau o altă denumire care să includă cuvântul taxă. În schimb, am susţinut şi susţin în continuare că poluatorul plăteşte şi nu numai în cazul emisiilor de CO2, şi în cazul deşeurilor şi în celellate cazuri, cel care poluează trebuie să plătească. 

În interiorul grupului de lucru din care fac parte specialişti ai Ministerului Mediului, Administraţiei  Fondului de Mediu, ai RAR-ului, Ministerului Transporturilor, Finanţelor (…)  au în cercat să găsească o formă finală consultând cei doi producători de autovehicule din România şi cei care în decursul anilor au reuşit să ne îndrume fiind specialişti în domeniu şi care la ora actuală au diverse firme de consultanţă, astfel încât să nu găsim o formă a unei eventuale contribuţii pe care cetăţeanul ar trebui să o plătească atunci când emisiile de CO 2 ar trebui depăşite, când cilindreea folosită la autovehicul are o anumită capacitate care poate s producă emisii şi norma de poluare. 

Forma finală se apropie. De dorim ca pentru a putea să fie implementată această contribuţie nu va însemna o singură componentă, cu mai multe componente, să aibă loc şi  informare a cetăţenilor, şi poate includerea în acest program a unei perioade de graţie pentru acomodare, pentru informare şi să poată da posibilitatea cetăţenilor să poată, într-un timp mai scurt sau mai lung, să ia o decizie cu propriul autovehicul care este mai vechi e zece ani care poluează şi în felul acesta să le dăm posibilitate să îşi achiziţioneze un autovehicul nepoluant”, a declarat Gavrilescu.

Ea a mai declarat că o formă finală a acestei „contribuții”, va fi „pe componente” care nu vor intra toate în vigoare de la 1 ianuarie, conform observator.tv.