Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat că taxa pentru grupele cu program prelungit nu trebuie plătită de părinți. Premierul a mai spus că primăria Chișinău, condusă de Ion Ceban, are suficienți bani pentru acoperirea cheltuielilor.
Taxa pentru grupele cu program prelungit este un subiect care se dezbate de la fârșitul anului trecut. Chiar dacă Primăria Chișinău are bani prevăzuți în buget, primarul Ion Ceban refuză să acopere cheltuielile. Premierul Dorin Recean a transmis că nu părinții trebuie să achite această taxă:
„Părinții nu trebuie să plătească pentru programul prelungit al copiilor. La fel cum cetățenii nu trebuie să plătească pentru asistenții personali. Este responsabilitatea administrației publice locale a municipiului Chișinău. Bani pentru aceasta municipiul are în buget”.
Reamintin că, în luna ianuarie, Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a aprobat o decizie privind reluarea activității grupelor cu program prelungit pentru elevii din Chișinău. Astfel, părinții ar fi trebuit să achite: 360 de lei pentru activitatea programului prelungit de 3 ore și 690 de lei pentru programul prelungit de 6 ore. Primăria condusă de Ion Ceban a mai anunțat că alocă bani doar pentru 20% din copiii care provin din familii cu venituri mici.
Ulterior, decizia CSE a fost anulată, urmând ca Primăria Chișinău să aloce banii. Însă, primarul Ion Ceban a venit cu un răspuns ironic pentru Ministerul Educației. ”Fiți buni și achitați orele cu program prelungit. Acum, fiți buni acei de la minister și de la Guvern. Dacă ați numit șef la direcția Educație, dacă ați preluat controlul asupra acestei direcții, să achitați aceste ore cu program prelungit și să veniți cu propuneri”, a transmis primarul. Ion Ceban a mai spus că primăria nu va face nimic pentru a asigura grupele de program prelungit.
Taxa pentru grupele cu program prelungit. Câți bani are Primăria Chișinău
La rândul său, ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că în bugetul provizoriu al Primăriei Chișinău au fost prevăzuți 18 milioane de lei în acest scop.
Potrivit ministrului Educației, bugetul planificat repartizat pentru școli și grădinițe pe anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane față de 2023, de la 13.007 miliarde la 13.093 miliarde.
„Adițional încă un miliard stă în rezervă în buget pe linia Ministerului Finanțelor pentru acoperirea creșterilor salariale de 15% aplicabile de la 1 ianuarie. Deci, avem un buget planificat cu peste un miliard de lei mai mare pentru educație în 2024 decât în 2023. Și acesta, ca de obicei, va mai fi și majorat la rectificare”, a punctat Dan Perciun.
Pe 3 ianuarie, Ministerul Finanțelor a venit cu o reacție, menționând că de fapt bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat, față de cel din 2023.