Evenimentul Zilei > Politica > Taxa pe lăcomie ar putea fi adoptată tacit de Senat. Discuții aprinse între PSD și ALDE
Taxa pe lăcomie ar putea fi adoptată tacit de Senat. Discuții aprinse între PSD și ALDE

Taxa pe lăcomie ar putea fi adoptată tacit de Senat. Discuții aprinse între PSD și ALDE

OUG 114 privind măsuri fiscale a generat discuții aprinse între Coaliția de guvernare și Executiv. Proiectul pentru aprobarea ordonanței lăcomiei ar putea fi adoptat tacit de Senat, în forma emisă de Guvern. Până în prezent, PSD și ALDE nu au căzut de acord asupra tuturor modificărilor, cu toate că prim-ministrul Viorica Dăncilă urmează să anunțe luni, în Parlament, care sunt principiile care stau la baza acestor schimbări.

Luni a avut loc mai multe discuții între reprezentanții Coaliției de guvernare, miniștri şi cei care sunt vizaţi de Ordonanța 114. În continuare rămâne problema taxei de 2% aplicată companiilor din energie. Această măsură a generat cele mai multe discuții în contradictori. Inițial, ALDE a luat în calcul eliminarea acestei taxe, dar social democrații nu au fost deschiși la această propunere. S-a discutat apoi şi despre o amânare a taxei cu cel puţin 4 luni, dar nu s-a luat încă nicio decizie, așadar rămâne de văzut ce se va întâmpla cu această măsură, informează digi24.ro

În ceea ce priveşte taxa pe activele bancare, PSD şi ALDE se pare că au ajuns la un numitor comun. Este luat în calcul ca plata să se facă semestrial şi nu trimestrial aşa cum era prevăzut iniţial. De asemenea, taxa ar putea să nu mai fie aplicată pentru activele pe titluri de stat, fonduri europene, programe de guvernare, credite pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi pentru unităţi administrativ teritoriale.

Ar putea apărea modificări şi la prevederile referitoare la Pilonul II de pensie. S-a discutat despre o scădere a plafonului de capitalizare, astfel încât companiile să nu mai fie nevoite să crească capitalul social atât de mult cât era prevăzut iniţial, aproape 800 de milioane de euro. O altă variantă ar fi să se prelungească termenul până la care trebuie îndeplinite obligațiile, acesta era până la finalul anului.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla şi cu taxa aplicată companiilor din domeniul comunicațiilor. Între timp, Ordonanţa 114 – supranumită „a lăcomiei” se află în Parlament pentru aprobare, a trecut însă tacit de Senat. Au fost amânate discuțiile din Comisia de buget, la propunerea ministrului Finanţelor, iar acum se află la Camera Deputaților. Ar putea însă să fie modificată mai repede, tot printr-o decizie a Guvernului până pe data de 1 aprilie când se termină primul trimestru şi toate companiile vizate ar trebui să îşi plătească taxele.

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: