Patriarhia Română a venit cu precizări referitoare la taxa de înmormântare, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora preoții cer bani pentru slujbele de înmormântare.
Taxa de înmormântare este interzisă, iar preoții care condiționează aceste slujbe de plata unor bani pot fi reclamați, transmite purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu. Sursa citată precizează că taxele stabilite de consiliul parohial sunt necesare doar pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire.
Nu există taxă pentru slujbele de înmormântare și oficierea căsătoriilor. Precizările Patriarhiei Române
Reprezentanții Patriarhiei Române recunosc că au fost cazuri în care preoții au cerut „taxă de înmormântare” sau bani pentru oficierea căsătoriilor, însă, acest lucru este complet interzis.
„ Nu există o așa-zisă taxă oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. Un ipotetic act de condiționare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absența achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorității bisericești de care aparține acesta”, a transmis Patrirhia Română.
În realitate, preoții trebuie să ajute familiile care nu au bani pentru înmormântarea apropiaților. Mai exact, bisericele trebuie să ia toate măsurile pentru ajutorarea familiilor îndoliate, astfel încât lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare, subliniază sursa citată.
Diferența dintre taxa de înmormântare și contribuții benevole
Taxa de înmormânare, complet interzisă
În urmă cu șapte ani, Sfântul Sinod a stabilit care este diferența dintre „taxă” și „contribuții benevole”.
„Contribuțiile benevole” reprezintă la sumele pe care credincioșii le oferă cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgiin.r împărtășanie, spovedanie, botez)cuantumul lor fiind stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor, precizează Patriarhia Română.
Credincioșii au posibilitatea să facă donații bisericilor, pentru buna funcționare, însă, acestea se delimitează de condiționarea oficierii unor slujbe, dau asigurări oficialii Bisericii Ortodoxe Române. În cazul donaților, preoții trebuie să ofere chitanțe enoriașilor, a explicat purtătorul de cuvânt al BOR.
„Contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”, a subliniat sursa citată.
Astfel, preoții care nu respectă regulile Sfântului Sinod, sunt pedepsiți de Biserica Ortodoxă Română. În unele cazuri, se poate ajunge și până la caterisirea lor.